Şedinţa de Consiliu Local Municipal (CLM) de vineri a avut mai multe accente decât de obicei, chiar dacă eliminăm mini-scandalul din jurul constituirii ca parte civilă în dosarul Mazăre – Polaris. În primul rând, a început cu o mini-demonstraţie a unor reprezentanţi ai societăţii civile, care s-au înfiinţat în faţa consilierilor şi cu spatele la prezidiu desfăşurând un banner cu datele incendiului de la restaurantul Beirut, soldat cu trei morţi – 20 de luni trecute, zero vinovaţi, precum şi sloganul CORUPŢIA UCIDE. Cei trei tineri, dintre care unul era arhitectul Andrei Chivu, care a mai protestat de multe ori în ultimele luni, au cerut consilierilor să cerceteze cine a eliberat autorizaţii de funcţionare pentru restaurantul incendiat, dar şi-au declarat şi alte nemulţumiri, precum autorizarea teraselor pe trotuare şi, în general, probleme de urbanism.
Valentin Pârvulescu (PSD) a fost cel ce s-a indignat în numele consilierilor, altfel tăcuţi: „Adică voi ne trageţi pe noi la răspundere?”. Au urmat şi alte replici tăioase între care am remarcat lemnosul „Să vă adresaţi în scris organelor abilitate!”, rostit de Mircea Dobre. Manifestanţii au fost daţi afară ca să poată continua şedinţa, ceea ce a provocat reacţia nervoasă a arhitectului Chivu: „Catastrofe sunteţi toţi, aţi nenorocit oraşul, l-aţi umplut de bordeluri şi şaormerii”, iar un altul a extins natura protestului: „Terminaţi cu „pachetarii”! 50.000 de „pachetari” au nenorocit oraşul!”.
Protestul legat de felul în care sunt eliberate autorizaţiile de funcţionare de către angajaţii Primăriei se leagă de modificările promise de Decebal Făgădău, atunci când a preluat atribuţiile de primar, în privinţa structurii aparatului administrativ. Întrebat de Feri Predescu dacă s-a achitat de promisiune, el a dat un răspuns evaziv punând accentul pe ANALIZĂ: cum că are în analiză toate direcţiile din primărie şi că va propune consiliului alocarea de sume pentru două studii importante: unul de analiză de risc la corupţie şi o analiză de performanţă a direcţiilor primăriei. „Vreau să am elemente ştiinţific analizate”, a spus. Acesta fiind mai mult un material de ANALIZĂ a celor întâmplate în Consiliul Local Municipal, eu constat că degeaba avem funcţionari publici dacă nu avem analişti şi mă întreb ce anume îi împiedică pe şefii şi şefuleţii din primărie, în frunte cu Făgădău, să-şi facă singuri şi în ordine ierarhică analizele de performanţă, fără să ne mai pună să plătim şi refuzul lor de a-şi asuma responsabilităţi.
În aceeaşi ordine de idei, CLM a aprobat numirea unui al doilea viceprimar, în persoana consilierului PSD Costin Răsăuţeanu, preşedintele tineretului PSD şi apropiat al lui Făgădău. Într-un mod mai degrabă subtil, primarul interimar se plânge demult de lipsa oricărui ajutor din partea viceprimarului Gabi Stan, a cărui apariţie la CLM a ajuns să fie un eveniment, într-atât este de rară. Omul este mai ocupat cu boxul decât cu atribuţiile sale. În spiritul aceleiaşi analize, nu văd utilitatea apariţiei lui pe statele de plată ale primăriei şi mă gândesc că poate analiza de performanţă va evidenţia măcar acest fapt, pentru a-l scuti pe Decebal Făgădău de OBLIGAŢIA sa de a-l sancţiona administrativ pe Stan atunci când chiuleşte.
Un alt moment important al ultimei şedinţe CLM a fost discuţia referitoare la bugetul pentru educaţie care va fi alocat pentru anul viitor. Pornind de la o solicitare mai veche şi reiterată acum a lui Tudorel Chesoi, de achiziţionare a două centrale termice pentru Liceul C.A. Rosetti (solicitare neonorată pentru că „din momentul în care se depune solicitarea până când se aprobă investiţia durează…”), Decebal Făgădău i-a îndemnat şi pe ceilalţi consilieri să depună astfel de propuneri, care să fie luate în considerare în bugetul pentru 2016. Asta a declanşat disputa, devenită deja tradiţională, între noul primar interimar şi consilierul liberal Radu Matei. De fiecare dată când este interpelat de acesta, Făgădău devine brusc foarte arogant (arătând astfel că are resurse importante neutilizate), glasul i se subţiază de nervi şi, de obicei, Matei iese şifonat deoarece nu vine îndeajuns pregătit. Este ca o confruntare între doi masculi Alfa, unul mai experimentat decât celălalt în probleme de administraţie…
De această dată, consilierul liberal a observat, pe bună dreptate, că în proiectul de buget pe 2016, finanţarea complementară pentru educaţie este zero şi că pe anul trecut finanţarea a fost de 4 milioane, în condiţiile în care oraşele de dimensiunea Constanţei au avut bugete de 40 – 50 milioane la acest capitol. Făgădău a luat foc şi a pasat responsabilitatea pe umerii consilierilor, care trebuie să vină cu propuneri, nu să aştepte să facă totul primăria. „Atitudinea asta, de trebuie să muncim, dar fă-o tu…”, a ricanat el, disproporţionat faţă de critica destul de blândă şi justificată pe care o îndrăznise Radu Matei.
În rest, proiectele de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe CLM ne arată o continuare a campaniei electorale în stilul măzărist, fiind aprobată gratuitatea la transportul de călători pentru persoanele trecute de 80 de ani, indiferent de veniturile lor, şi aceeaşi gratuitate pentru şomeri, atât cei ce primesc ajutor de şomaj cât şi cei ce nu mai primesc, sub condiţia de a fi în evidenţa AJOFM. Fără a condamna ajutorul evident pentru aceia care cu adevărat îşi caută de muncă, nu poate fi ignorată discriminarea între diferite categorii de populaţie, precum şi încurajarea nemuncii, a parazitismului social.
Şi, pentru că orice analiză trebuie să aibă şi o concluzie, ceea ce îi doresc şi domnului Făgădău şi analizelor sale, a mea este că mare lucru nu s-a prea schimbat în administrarea municipiului Constanţa. Pesediştii conduc cu la fel de multă aroganţă, doar că mascată sub ţinuta civilizată şi cravatele cu buline ale noului primar, dialogul cu strada stă sub semnul adreselor oficiale către „organele abilitate”, drumul de la iniţiativă la realizarea ei este la fel de lung, spre paguba beneficiarilor, iar boxerul-viceprimar Gabi Stan o ţine tot într-o eschivă, sub lozinca „timpul trece, leafa merge”, căci nimeni nu are tupeul să-l dea afară pentru chiul pe favoritul lui Radu Mazăre.
sunt mai mult decat convins ca pana nu e arestat tot consiliul local Constanta pentru [cuvânt eliminat]totul ramane ca pe vremea lui mazare.Mai ales ca toti privesc cu admiratie la fostul primar cum isi roade el in liniste pe malul lacului banii [cuvânt eliminat].A,si sa nu-i uitam pe prietenii lui…