Doamnă Corina Martin, ştiu şi eu prea bine că, atunci când sunt mici, toate fetiţele îşi doresc să fie prinţese. Unele, chiar regine. Ştiu asta, am fost şi eu copil. Mărturisesc că, uneori, chiar şi acum, când şi când mă las furată de desene animate, de câte-un gând care mă duce spre Ţara Minunilor, de câte-un vis în care sunt prinţesă. Cea mai alintată dintre prinţese. Alintul meu e însă unul în linişte. În intimitate. În sufletul meu. Dacă vreţi, în imaginaţia mea.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Doamnă Corina Martin, ştiu şi eu şi ştie toată Constanţa că aţi fost unul dintre oamenii fideli lui Radu Mazăre. Nu de puţine ori, la evenimentele publice la care aţi participat împreună, păreaţi să-i ţineţi trena fostului primar, atât era de mare adularea acestuia. Vorbim, desigur, metaforic. Deşi… Deşi şi… atât. Nu am să merg cu presupunerile mai departe.

Ştiu şi eu şi, din nou, ştie toată Constanţa că Asociaţia Litoral-Delta Dunării a organizat din bani publici, în ultimii patru ani, ceea ce se numeşte Festivalul Antic Tomis, această penibilă, greţoasă revărsare de kitsch, de megalomanie. Nu doar eu am această părere. Anul trecut, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, declara despre Festivalul Antic Tomis că evenimentul este „o stupizenie”, „o aberaţie sinistră”. Pătruns probabil de adevărul spuselor sale, acelaşi director Gabriel Custurea a permis ca, anul acesta, conferinţa de presă premergătoare evenimentului să aibă loc chiar la Muzeul de Istorie, lucru care m-a întristat din două motive. O dată, pentru că am constatat inconsecvenţa unui om care trece drept un intelectual. Apoi, pentru că o instituţie (încă una, de fapt, căci cea dintâi e Primăria Constanţa) girează un astfel de eveniment.

Doamnă Corina Martin, ceea ce se întâmplă de patru ani – încă o dată o spun, din bani publici – cu Festivalul Antic Tomis este o risipă. O sfidare a constănţeanului de rând, o sfidare adusă bunului simţ. Este o indecenţă. Aş fi putut să spun o mizerie, dar în eveniment sunt angrenaţi şi oameni de bună credinţă, care n-au nicio vină.

Doamnă Corina Martin, susţineţi, într-o postare pe Facebook, că „acest festival este pentru voi!”, adică pentru noi. Nu, doamnă. Acest festival nu e pentru mine. Pe mine mă jigneşte. Mie mi-e ruşine că în oraşul ăsta frumos, pe care îl iubesc nespus, dar în care, din păcate, decenţa în spaţiul public are enorm de suferit, se organizează aşa ceva. Mi-e milă de toţi constănţenii care sponsorizează festivalul şi care nu află niciodată cât de benefic este evenimentul pentru oraş. De ce? Poate pentru că nu este? Dacă aduce, totuşi, câteva beneficii, cum le cuantificaţi?

Doamnă Corina Martin, mărturisiţi, pe aceeaşi platformă de socializare: „De câteva zile, am început să o simt pe Tomiris din nou. Ea este deja aici. Nu pot şi nu vreau să pretind că nu o ştiu”. Trist, doamnă… Într-adevăr, foarte trist. Nu vreau să ştiu ce simţiţi în restul anului, dacă acum o simţiţi pe Tomiris bântuindu-vă.

Doamnă Corina Martin, fac un apel la decenţă. Vă dau cuvântul meu de onoare că acest oraş va supravieţui şi fără Festivalul Antic Tomis în actuala formulă, şi fără Tomiris, întruchipată de dumneavoastră. Apropo, veşmintele acelea frumoase şi, bănuiesc, scumpe, tot din banii constănţeanului de rând sunt plătite?

Aştept ziua în care Primăria Constanţa va da, şi ea, dovadă de decenţă şi va decide să nu mai finanţeze acest eveniment. Repet, nu organizat în această manieră, în care nu are nicio legătură cu arta, şi nici cu istoria. Antichitatea nu are nimic de-a face cu un cult contemporan al personalităţii. Nici cu prostul gust. Nici cu mizeria.

 

 

(Citit de 7.006 ori, 1 afisari astazi)