Programul pe bani grei care prevedea înzestrarea Forţelor Navale Române cu noi corvete din clasa Stealth SINGMA aprobat de fostul guvern condus de Dacian Cioloş a  „naufragiat”.  „Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu”, a declarat actualul premier Sorin Grindeanu.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Astfel s-a torpilat, culmea, chiar înainte să fie lansat la apă, primul program de achiziţie de tehnică nouă pentru marina militară din ultimii 25 de ani. Justificată sau nu, decizia de anulare a programului vine în contextul în care NATO, dar mai alea SUA, au deplasat mijloace de luptă terestre în număr mare la graniţa Uniunii Europene cu Rusia.

Reamintim că, pe sfârşit de mandat, executivul Cioloş a aprobat procedura de achiziţie pentru programului strategic de înzestrare  „Corveta multifuncţional” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi, precum şi a suportului logistic. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde euro cu TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care includea şi instruirea echipajelor.

Interesant este că aceste corvete SIGMA sunt construite din module ce pot fi schimbate în funcţie de comandă. Pot fi mai mari sau mici, pot fi dotate cu diferite sisteme de armament şi echipamente electronice. Au amprentă redusă radar şi deja au fost comandate de diverse flote de război din lume.

 

Foto: Damen

(Citit de 251 ori, 1 afisari astazi)