Procurorii DNA au cerut, miercuri, Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJ Constanţa, şi Cristian Borcea, fostul acţionar al lui Dinamo, în celebrul Dosar al Retrocedărilor.
Amintim că, potrivit procurorilor, prin retrocedarea presupus ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren situat în Constanţa, statul ar fi fost păgubit cu 114 milioane de euro, din care 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţi 35 de inculpaţi, printre care şi Borcea, au fost trimişi în judecată, în acest dosar, în octombrie 2008, la aproape trei ani de la începerea urmăririi penale.
După mai bine de 100 de termene de judecată, s-a ajuns la pledoariile finale ale avocaţilor, care vor continua pe 3 şi 5 aprilie.
Conform News.ro, în acelaşi dosar procurorii DNA au solicitat, ieri, pentru alţi inculpaţi să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, dosarul judecându-se de aproape nouă ani.
Pentru Constantinescu, DNA a cerut maximul special de pedeapsă pentru abuz contra intereselor publice pentru că „a rezultat că în noiembrie 2002-iulie 2005 el a cerut unor primari şi membri ai comisiei de retrocedări, notari şi mandatari să pună la cale mai multe retrocedări care au prejudiciat municipiul Constanţa cu peste 12 milioane de dolari şi peste 19 milioane de euro”, menţionează News.ro.
În ceea ce îl priveşte pe Mazăre, fostul edil-şef al Constanţei timp de 15 ani, DNA vrea o pedeapsă maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu pentru că între anii 2002-2007, alături de membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei Constanţa şi în complicitate cu ceilalţi inculpaţi ar fi prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.
Nu în ultimul rând, pentru Cristian Borcea DNA solicită, de asemenea, condamnarea la pedeapsă maximă fiindcă ar fi adusm prin acţiunile sale, prejudicii de 20 de milioane de euro statului.
„Instanţa se va pronunţa şi pe latura civilă”
Întrebat, într-un interviu acordat ziarului „Constanţa noastră”, în august 2015 ce se va întâmpla în privinţa prejudiciului reprezentat de contravaloarea terenurilor retrocedate din acest dosar, Nistor Călin, procurorul şef adjunct al DNA a declarat: „Eu sper să nu intervină prescripţia, am încredere că judecătorii se vor pronunţa în interiorul termenului de prescripţie. Chiar şi în situaţia invocată de dumneavoastră, instanţa se va pronunţa şi pe latura civilă şi poate dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţunii, adică revenirea acestor terenuri în domeniul public”.
„Faptul că un dosar nu are o soluţie în prima instanţă după opt ani mie îmi ridică multe semne de întrebare”
Laura Ştefan, expert anticorupţie, consideră că „Dosarul Retrocedărilor domnului Mazăre este o poveste fabuloasă”. Laura Ştefan afirma, într-un interviu acordat ziarului „Constanţa noastră”, în iunie 2016: „Dosarul Retrocedărilor domnului Mazăre este o poveste fabuloasă, care nu are încă o decizie în prima instanţă, după atâţia ani. Eu nu cred că există vreo explicaţie rezonabilă pentru care ne aflăm în această situaţie. Dosarele baronilor locali par a fi nemuritoare, spre deosebire de dosarele celorlaţi politicieni care se soluţionează până la urmă, se pronunţă hotărâri definitive, de achitare sau de condamnare. Oamenii care sunt condamnaţi cu executare merg în penitenciare, ies din penitenciare, dar dosarele unora dintre baronii locali trenează la nesfârşit. Nu ştim cum se va soluţiona dosarul domnului Mazăre, însă faptul că un dosar nu are o soluţie în prima instanţă după opt ani mie îmi ridică multe semne de întrebare. E fabulos, într-adevăr, e un record”.
Sursa foto: cugetliber.ro
Nici un comentariu