Comuna Valu lui Traian deschide mâine sezonul de kureş (luptele tradiţionale tătăreşti) din judeţul Constanţa. Evenimentul, susţinut de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), va avea loc în pădurea din localitate. Conform obiceiului, kureşul se desfăşoară pe două categorii de vârste: 15-18 ani şi 18-22 de ani. La finalul competiţiei, primarul localităţii, Florin Mitroi, şi reprezentanţii UDTTMR oferă câştigătorului din categoria de vârstă 18-22 de ani un batal, în vreme ce câştigătorul din categoria 15-18 ani va revendica steagul.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Kureşul nu este însă singurul obicei specific etnicilor turco-tătari păstrat în comuna Valu lui Traian. Administraţia publică locală de aici a avut mereu ca obiectiv conservarea tradiţiilor acestei etnii, iar în acest scop a organizat constant o serie de evenimente menite să ducă mai departe cultura şi spiritul turco-tătarilor. Spre exemplu, în Valu lui Traian, în fiecare an, în luna decembrie, este organizată Ziua Memedemin Iasar, prilej cu care este celebrată ziua marelul profet mahomedan.

Totodată, generaţia tânără a turco-tătarilor din localitate are ocazia să demonstreze cât de importantă este, pentru etnie, păstrarea obiceiurilor, atunci când, de Ziua Etniei Tătare – marcată în fiecare an în comună – prezintă dansuri tradiţionale, la căminul cultural din localitate.

Din totalul de aproximativ 18.000 de locuitori ai comunei, zece procente sunt etnici turco-tătari. Chiar dacă nu sunt foarte numeroşi, aceştia beneficiază de trei geamii, modernizate şi extinse cu bani din bugetul local, ca şi cele două cimitire musulmane din localitate.

Nu mai puţin important, în ultimii zece ani, la iniţiativa primarului Florin Mitroi au fost semnate două acorduri de înfrăţire cu localităţi din Turcia, înfrăţiri al căror obiectiv este tocmai acela de a conserva tradiţiile turco-tătare şi de a menţine bunele relaţii dintre cele două culturi.

(Citit de 541 ori, 1 afisari astazi)