Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a efectuat, ieri, o vizită la Constanţa, unde s-a întâlnit cu primarul Decebal Făgădău şi unde, de asemenea, a participat, alături de conducerea Universităţii „Ovidius”, la o dezbatere urmată de o sesiune de întrebări din partea studenţilor, dar şi din partea presei. În contextul evenimentului găzduit de Universitatea „Ovidius”, oficialul american a vorbit despre importanţa statului de drept, precizând că „angajamentul faţă de statul de drept reprezintă măsura angajamentului faţă de relaţia SUA-România”, dar şi că indiferent de cum vor evolua relaţiile SUA cu Rusia, acest lucru nu va afecta angajamentul SUA faţă de aliaţii săi.
„De ce insistăm atât de mult asupra statului de drept, de ce este acesta un subiect atât de important pentru noi? Vă ofer trei motive. Primul dintre motive ţine de economie. Pentru a spori schimburile comerciale, investiţiile, pentru a atrage companiile în România, acestea trebuie să ştie că există stabilitate şi previzibilitate. De aceea, statul de drept, tradus prin legi bune, care se aplică într-o manieră corectă, echitabilă, transparentă este esenţial. Ne dorim ca România să fie mai prosperă, mai atractivă pentru investitori, pentru companiile europene sau americane”, a declarat, ieri, la Constanţa, Hoyt Yee.
Oficialul american a menţionat că al doilea motiv pentru care statul de drept este deosebit de important este principiul răspunderii. „Poate aţi auzit declaraţiile vicepreşedintelui Mike Pence de săptămâna trecută, sau pe cele ale altor reprezentanţi ai guvernului americani din ultimele săptămâni; răspunderea este o temă care se repetă în declaraţiile liderilor guvernamentali de la Washington. Cel mai des menţionat exemplu este aşteptarea SUA ca aliaţii noştri să aloce un procent suficient de mare din PIB-ul naţional pentru apărare. De mulţi ani, obiectivul NATO este ca fiecare Aliat să aloce 2% din PIB pentru apărare, drept contribuţie la NATO, la răspunderea comună, securitatea comună şi valorile comune. Răspunderea se traduce în nevoia noastră şi a dumneavoastră de a şti că aliaţii noştri şi ai dumneavoastră sunt dispuşi să-şi îndeplinească angajamentele asumate la reuniuni precum Summitul de la Varşovia, sau înainte, la Summitul din Ţara Galilor. Vorbim despre angajamente privind apărarea comună; cel mai solemn angajament pe care şi-l poate asuma o ţară este acela de a veni în ajutorul altei ţări, al unui alt Aliat, în eventualitatea unui atac. Nu există alt anagajament mai serios sau mai solemn pe care o ţară şi-l poate asuma în faţa alteia”, a explicat adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA.
În acest context, oficialul american a amintit angajamentul de a apăra valori comune precum democraţia, libertatea şi statul de drept. Yee a subliniat că aceste valori constituie temelia pe care se bazează relaţiile româno-americane: „Aşadar, angajamentul faţă de statul de drept reprezintă pentru noi măsura angajamentului faţă de relaţia SUA-România. Fiecare parte trebuie să îşi respecte angajamentele, inclusiv pe acelea de a susţine aceste valori”.
„Statul de drept reprezintă un element de protecţie împotriva tiraniei şi corupţiei”
În al treilea rând, Hoyt Yee a afirmat şi că statul de drept este esenţial fiincă reprezintă un mecanism de apărare, fiind „un element al sistemului de protecţie împotriva tiraniei, corupţiei şi influenţei maligne străine”. „Democraţia este cel mai mult în siguranţă atunci când legile se aplică în mod egal şi echitabil pentru toţi şi când nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar cei mai importanţi politicieni. Acolo unde statul de drept este slab, corupţia şi favoritismul înfloresc, iar liderii se pot concentra asupra intereselor personale limitate, în loc să se concentreze asupra interesului cetăţenilor. Acolo unde statul de drept este slab, iar corupţia este răspândită, actorii sau ţările străine pot mitui, cumpăra ori chiar controla politicieni, instituţii de presă, partide politice”, a explicat oficialul american. Acesta a ţinut însă să precizeze că România a înregistrat ceea ce el consideră ca fiind progrese extraordinare în consolidarea statului de drept, în ultimii ani, fiind un exemplu de eficienţă a luptei anticorupţie şi a aplicării principiilor statului de drept. „Datorită activităţii procurorilor, precum cei de la DNA, a instituţiilor de aplicare a legii, a judecătorilor, România este prezentată drept exemplu că ţări, democraţii emergente pot lupta împotriva corupţiei şi pot avea un stat de drept puternic”, a mai spus oficialul american.
„Protestele care au avut loc la Bucureşti, Constanţa şi peste tot în România au constituit o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii din întreaga lume”
Hoyt Yee a amintit, în cadrul vizitei de ieri, protestele recente care au avut loc în România împotriva celebrei Ordonanţe 13, considerată o tentativă de slăbire a legislaţiei penale. „Poate singurul mod mai puternic de sprijinire a statului de drept este reprezentat de protestele masive a sute de mii de cetăţeni îngrijoraţi, care solicită liderilor aleşi să consolideze, nu să slăbească măsurile anticorupţie. Protestele care au avut loc la Bucureşti, înţeleg că şi la Constanţa şi peste tot în România, au constituit o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii din întreaga lume care luptă pentru libertate, democraţie şi statul de drept”, a subliniat Yee.
„Odată ce devii membru NATO, rămâi membru NATO”
Întrebat dacă există riscul ca vreo decizie a actualei majorităţi parlamentare din România să pună în pericol parteneriatul strategic SUA-România, oficialul american a răspuns categoric: „Parteneriatul strategic este foarte puternic, este foarte cuprinzător şi nu cred că este în vreun pericol sau că va fi în vreun pericol în viitorul apropiat. Există întotdeauna puncte asupra cărora guvernele nu cad de acord. Chiar şi aliaţii noştri apropiaţi au dezacorduri cu noi; noi avem motive de îngrijorare în cazul fiecăruia dintre aliaţii noştri. Acest lucru nu periclitează parteneriatul fundamental cu fiecare dintre aceste ţări. Ştiţi probabil că odată ce devii membru NATO, rămâi membru NATO. Nu există nici o prevedere în Tratatul NATO referitoare la ieşirea din NATO, la excludere. Fie că ne place, fie că nu, odată ce o ţară aderă la NATO, ea va rămâne pentru totdeauna membru NATO şi trebuie să învăţăm să ne înţelegem, să ne rezolvăm problemele. Mai mult, interesele SUA şi României vor fi întotdeauna în concordanţă. Aşadar, atunci când apar aceste probleme şi am avut recent situaţia cu Ordonanţa de urgenţă, subiect care ne-a preocupat, le discutăm şi găsim o soluţie sau măcar o modalitate de a ne exprima îngrijorarea, astfel încât guvernul român să nu aibă nici o îndoială cu privire la punctul nostru de vedere”, a afirmat adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee.
„Indiferent cum vor evolua relaţiile SUA cu Rusia, acest lucru nu va afecta angajamentul nostru faţă de aliaţii noştri”
Interesant de reţinut este şi faptul că oficialul american a declarat, ieri, că în pofida faptului că SUA îşi doresc să colaboreze cu Rusia în domeniile în care există interese comune, în situaţiile în care interesele celor două state diferă, în care politicile lor nu sunt în concordanţă, SUA vor lua atitudine pentru a îşi apăra interesele sale şi pe cele ale aliaţilor săi. „Pe scurt, indiferent cum vor evolua relaţiile SUA cu Rusia, acest lucru nu va afecta angajamentul nostru faţă de aliaţii noştri, inclusiv România, faţă de NATO şi îndeplinirea obligaţiilor noastre în calitate de prieten, partener şi aliat al României şi al celorlalte ţări”, a mai spus Hoyt Yee.
Studenţii ovidieni au fost deosebit de activi în cadrul evenimentului, formulând cele mai multe dintre întrebările la care oficialul american a răspuns. La finalul vizitei, Hoyt Yee a primit din partea rectorului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină o pânză înfăţişându-l pe Ovidiu, poetul exilat la Tomis, de la a cărui moarte se împlinesc, anul acesta, 2000 de ani.
Nici un comentariu