Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României organizează, în perioada 20 ianuarie – 16 martie 2017, seria de dezbateri „România Centenară” în nouă centre universitare. Prima dezbatere are loc astăzi, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC), în Sala Senatului din campus, începând cu ora 12.00. Potrivit unui comunicat de presă, demersul vine în continuarea apelului național lansat în septembrie 2016 de către Departamentul CENTENAR în scopul centralizării proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial”.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Obiectivul principal al dezbaterilor „România Centenară” este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură și educație, între universități, Academia Română și Guvernul României, care să reprezinte o garanție pentru obținerea unor progrese, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante inițiative de marcare a Centenarului.Se au în vedere propunerile trimise de universități, Academia Română și autoritățile locale către Departamentul CENTENAR la sfârșitul anului 2016”, se menţionează în acelaşi comunicat.

La evenimentul de azi de la Universitatea „Ovidius” vor participa Daniel Şandru, secretar de stat, şef al Departamentului CENTENAR, conducerea UOC, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii locale.

Dezbaterea din Constanţa va fi urmată de evenimente similare la Iaşi (27 ianuarie 2017, Universitatea „Al. I. Cuza”), Suceava (2 februarie 2017, Universitatea „Ștefan cel Mare”), Cluj (9 februarie 2017, Universitatea „Babeș-Bolyai”), Alba Iulia (16 februarie 2017, Universitatea „1 Decembrie 1918”), Sibiu (23 februarie 2017, Universitatea „Lucian Blaga”), Arad (2 martie 2017, Universitatea „Vasile Goldiş”), Timişoara (9 martie 2017, Universitatea de Vest). Seria de dezbateri „România Centenară” se va încheia la Universitatea din Bucureşti, pe 16 martie 2017.

Iniţiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri şi face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, care urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile.

 

(Citit de 203 ori, 1 afisari astazi)