Ieri a avut loc, în Sala Senatului a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), prima dezbatere din seria „România Centenară”. Evenimentul, organizat de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Academia Română, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, a avut scopul de a crea premisele semnării Parteneriatului pentru Centenar, dar și de a încuraja un dialog pentru identificarea celor mai importante proiecte dedicate sărbătoririi Marii Uniri din 1918. Astfel, la dezbaterea moderată de conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, au participat Daniel Șandru, secretar de stat și director al Departamentului Centenar, primarul Decebal Făgădău, prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul UOC, Mihaela Anca Petrachi, director la Direcţia Cultură, Sport, Turism și Sănătate din cadrul CJC Constanța, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Dobrogea, dar și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Constanța, reprezentanți ai mediului de afaceri, profesori universitari și numeroşi studenți.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În contextul evenimentului, Daniel Şandru a subliniat viziunea sa asupra Centenarului, pe care nu l-ar vedea doar ca pe un prilej de sărbătoare și comemorare a trecutului, cât mai ales, ca pe un moment cheie în perspectiva viitorului. În această ordine de idei, primarul Decebal Făgădău, pornind de la starea precară a infrastructurii instituțiilor de cultură, cum ar fi situația Arhivelor Naționale, a spațului insuficient al Bibliotecii Județene sau a sălilor de teatru, a propus construirea unui Centru Multicultural NaționalDobrogea. Acesta ar urma să aducă o nouă imagine și viziune asupra acestei „Cenușărese” numită cultură, iar rezolvarea unei astfel de probleme ar putea fi considerată o reușită demnă de sărbătorire a Marii Uniri.

În același timp, rectorul Sorin Rugină și câteva cadre didactice ale universității au prezentat rolul pe care instituția și-l asumă în promovarea Centenarului, din perspectivă academică, dar și din perspectiva importanței conștientizării trecutului, istoria fiind considerată de unul dintre vorbitorii de specialitate, „o inepuizabilă sursă de optimism pentru generațiile de astăzi, cu condiția ca acestea să cunoască drama prin care trecea populația Dobrogei cu 100 de ani în urmă”.

În altă ordine de idei, directorul general al CCINA, Dănuț Jugănaru a atras atenția asupra unei izolări simbolice a Dobrogei, aceasta fiind „singura regiune unde, pentru a ajunge, trebuie sa plătești”, făcând aici referire la taxele de trecere peste pod sau cu bacul. „Ne prinde centenarul şi nu vom avea o regionalizare reală. Sunt susținătorul unei regiuni Dobrogea sau Dobrogea-Bărăgan, care ar fi mult mai potrivită decât ce este acum”, a mai declarant acesta.

Directoarea Bibliotecii Județene „I.N. Roman”, Corina Apostoleanu, a făcut apel la toți factorii responsabili, considerând Centenarul un prilej pentru o nouă „unire” în urbea de la malul mării, între mediul social și cel cultural, astfel încât, asemenea orașelor din Occident, cultura să devină atât un factor de educație, cât și un mijloc de atragere de fonduri și turiști. Unul dintre cele mai consistente proiecte a venit din partea Muzeului de Artă, directoarea Doina Păuleanu anunțând cu ocazia Centenarului, o expoziție de pictură de anvergură în Franța, pentru a face cunoscut segmentul acestui domeniu și în Europa.

Istoricul Florin Anghel, prof. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a UOC, a făcut apel la autoritățile responsabile pentru refacerea și revalorizarea infrastructurii regale, Constanța fiind în trecut și reședință regală, în timp ce Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a vorbit despre posibilitatea deschiderii unui „Parc al Artileriei”, ca formă de memorie istorică.

Nu în ultimul rând, decanul Facultății de Arte, Daniela Hanțiu, a făcut un apel la Consiliului Județean, și la reprezentatul CJC, Anca Petrachi, pentru ca insituția să simplifice metoda de accesare a proiectelor, după modelul practicat în alte județe din țară. În același sens, o intervenție notabilă a venit din partea studentei Selim Izel, de la Specializarea Științe Politice, în sensul unei deschideri mai mari către ideile tinerilor, prin platforme on-line mai puțin sufocate de birocrație. Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată Expoziției de fotografii de epocă,  „Personalități ale Marelui Război”, prezentată auditoriului de istoricul Dorin Stănescu, consilier în cadrul Departamentului Centenar. 

Dezbaterea de la Constanţa va fi urmată de cele de la Iaşi (27 ianuarie 2017, Universitatea „Al. I. Cuza”), Suceava (2 februarie 2017, Universitatea „Ștefan cel Mare”), Cluj-Napoca (9 februarie 2017, Universitatea „Babeș-Bolyai”), Alba Iulia (16 februarie 2017, Universitatea „1 Decembrie 1918”), Sibiu (23 februarie 2017, Universitatea „Lucian Blaga”), Arad (2 martie 2017, Universitatea „Vasile Goldiş”), Timişoara (9 martie 2017, Universitatea de Vest). Seria de dezbateri „România Centenară” se va încheia la Universitatea din Bucureşti, pe 16 martie 2017, urmând ca autorităție publice implicate, alături de cele academice, să formeze Forumul României Centenare.

(Citit de 357 ori, 1 afisari astazi)