Un lucru este foarte clar, anume că sunt prea timidă pentru a fi pe o scenă, iar această timiditate mă împiedică să trăiesc unele experienţe foarte importante. De aceea sunt acum consultant artistic, şi nu actriţă. Mă consolez cu faptul că, într-o viaţă, nu poţi trăi chiar totul, nu îţi poţi împlini chiar toate valenţele, la nivel de profesie. Asta presupunând că una dintre valenţele mele ar fi în direcţia asta…

Promotii tablouri pecanvas.ro

De fapt, spre deosebire de mulţi, pot spune că meseria de jurnalist mi-a oferit multe şi diverse experienţe, „meseria” de cititor şi degustător de artă, în toate formele ei, mi le-a oferit pe altele, iar cea de consultant artistic mi-a oferit acces în laboratoarele creaţiei artistice.

De ce spun asta: pentru că în aceste zile am privilegiul să particip la prima rezidenţă de creaţie a unui proiect european în care Teatrul de Stat Constanţa este partener, Genius loci, şi asist la naşterea unui spectacol bazat pe mitul Medeei, în viziunea scriitoarei Christa Wolf.

Observarea activității artiștilor Teatrului Astragali în pregătirea unui spectacol cu distribuție formată din oameni foarte diferiți, actori profesioniști și studenți din diferite țări, este o experiență splendidă. Și îmi sporește convingerea că teatrul de cercetare este acel gen de teatru cu adevărat semnificativ, deoarece oferă atât actorului, cât și spectatorilor posibilitatea de a găsi în ei înșiși și în ceilalţi lucruri despre care nu știau că sunt acolo.

Este fascinant cum regizorul Fabio Tolledi, actrițele Roberta Quarta și Simonetta Rotundo și ceilalți din trupa Teatrului Astragali din Lecce îi antrenează și îi îndrumă pe artişti într-un program variat și intens de opt ore pe zi, amestecând Qigong cu karate, exerciții de respirație, exerciții de voce, cor, exerciții de coordonare și activitate creativă.

Este interesant, mai presus de toate, cum spectacolul este creat din bucăţi disparate de material, creat individual de actori, ei devenind instrumente ale procesului prin care mitul antic al Medeei continuă să genereze artă în timpurile noastre.

Fiind martoră a modului subtil, inefabil, aproape mistic în care curg repetițiile, extrăgând, cu precizie chirurgicală, acțiunile și sentimentele semnificative, am ajuns să consider echipa Astragali aproape ca pe nişte preoți și preotese ale zeilor din antichitate, însărcinaţi cu transmiterea către muritorii de astăzi a mesajelor spiritelor locurilor (genii loci). Iar munca lor necesită, ca în cele mai vechi timpuri, disciplină, concentrare, inițiere și mister.

Context:

Proiectul „Genius loci – artele spectacolului între patrimoniu şi viitor” este un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, în cadrul programului cultural „Europa creativă”. Liderul proiectului este Teatrul Astragali din Italia, iar parteneri, Teatrul de Stat Constanţa, Universitatea din Salento, Fundaţia Dansului „Alicia Alonso” din cadrul Universităţii „Regele Juan Carlos” din Madrid, Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia, municipalitatea din Zakynthos şi Institutul Internaţional de Teatru aflat sub egida UNESCO.

Obiectivul proiectului este de a promova cooperarea culturală şi dialogul intercultural, punând în legătură artiştii cu oamenii şi cu patrimoniul cultural, în locuri şi contexte sociale diferite, prin realizarea a patru rezidenţe culturale în localităţi din patru ţări diferite: Zakynthos (Grecia), Segovia (Spania), Constanţa (România), Lecce şi San Cesario (Italia). În toate aceste rezidenţe, vor fi realizate reprezentaţii teatrale internaţionale, multiculturale şi multilingve, în care vor fi implicaţi artişti din cele patru ţări, activităţi care vor implica publicul, precum şi o cercetare asupra artelor spectacolului în Europa.

La rezidenţa de creaţie din Grecia, din partea Teatrului de Stat Constanţa participă actorii Georgiana Mazilescu, Laura Iordan – Adrian, Alina Manţu şi Remus Archip.

(Citit de 108 ori, 1 afisari astazi)