Asistând în ultima vreme la câteva ceremonii şi festivităţi, am avut o revelaţie. Discursurile oficiale sunt susţinute de Decebal Făgădău, primar interimar, sau de vicepreşedintele Consiliului Judeţean cu atribuţii de preşedinte, Cristinel Dragomir. Cei pe care constănţenii i-au votat în 2004, în 2008 şi în 2012 ca primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean sunt în pragul puşcăriei. Ceea ce demonstrează cât de prost au ales şi câtă dreptate a avut presa de opoziţie, aia subţire şi pe cale de dispariţie, care a încercat să le arate oamenilor adevăratele feţe ale candidaţilor.

Promotii tablouri pecanvas.ro

E adevărat că cei aleşi au fost ajutaţi consistent de partidele de „opoziţie”, care „nu au reuşit să găsească” în atâta amar de vreme un candidat competitiv şi au practicat tactica non-combat, mai torpilându-şi din când în când şi candidaţii proprii, ca nu cumva să aibă vreo şansă, cât de mică. Îmi aduc aminte cum în 2008, pe când lucram la Cuget liber, am scos un supliment gratuit, intitulat DE CE NU MAZĂRE, în care analizam, enumeram, ilustram mizeriile şi neajunsurile Constanţei şi arătam că Radu Mazăre nu făcuse, practic, nimic notabil, fără să susţinem, însă, vreun candidat. O parte din tiraj l-am oferit partidelor de opoziţie pentru a distribui exemplarele cu oamenii lor, pe care îi foloseau în campania electorală. Am avut surpriza să aflăm, ulterior alegerilor, că mare parte din acele ziare au putrezit în sediile de partid sau au fost găsite de cetăţeni, aruncate teancuri prin tomberoane.

Desigur, gândindu-mă acum la candidatul PNL-ului de atunci, Victor Manea sau omul cu elefantul, pe care l-am votat, că nu aveam pe cine altcineva, cred că ar fi fost o tragedie să iasă. Omul stă acum pe banii noştri în Parlamentul României şi nu face nimica-nimicuţa. Dar nici nu trebuia să ajungă candidat, dacă PNL chiar ar fi vrut să câştige primăria. De fapt, era limpede că scoaterea din joc a lui Mihai Daraban, singurul care avea şanse la momentul acela, singurul care a avut şanse vreodată, a fost executată de PNL, cu un an înainte de alegeri, în numele lui Radu Mazăre.

În 2012 la PNL a fost un blat mai mare, la nivel înalt, care a purtat numele USL. Ca first runner up a candidat din partea PDL Gigi Chiru, risipind mulţi bani degeaba. Iar Claudiu Palaz, care îşi pregătise cât de cât drumul spre primărie, a fost deturnat spre UNPR, un partid care nu avea nicio şansă la Constanţa. Tot un blat. Acum, contemplând evoluţia lui, iarăşi zic mersi că nu a fost ales. Tocmai am luat de la cutia de scrisori o foicică, intitulată „cotidian independent”, care îl ridică în slăvi pe Claudiu Iorga Palaz şi e plin de băşcălii groase la adresa contracandidaţilor săi şi de chestii populiste, scrise pentru proşti şi foarte proşti. Independent, gen…

Dar să revenim la blatul din prezent, pe care noi îl bănuim demult, iar Sebastian Lăzăroiu l-a anunţat, bazându-se el pe ceva… Avem un candidat foarte puternic al PSD, omul lui Mazăre de ani de zile, civilizat, însă, şi agreat de restul clasei politice, de oamenii de afaceri, de mulţi dintre intelectuali, pentru că pare bine intenţionat, iar comportamentul său este total opus mitocăniei lui Mazăre şi Constantinescu. Avem un preşedinte nou la PSD, în persoana lui Felix Stroe, cel mai periculos politician din Constanţa, dintre cei pe care îi cunosc eu. Omul s-a delimitat ferm de Mazăre şi de trecut şi pare, repet PARE, să nu susţină activitatea lui Făgădău.

Avem un PNL care oscilează între doi candidaţi, unul care probabil că a cotizat consistent la partid, altul susţinut de un personaj cu mare potenţă financiară. Co-preşedintele Dragomir azi îl susţine ferm pe unul, mâine îl dă ca probabil pe celălalt iar poimâine îl mai alimentează cu nişte speranţe pe primul, deşi orele sunt târzii pentru anunţarea unei candidaturi, iar situaţia în sondaje a noilor liberali nu poate fi prea roz. Dacă, până acum, Dragomir, Haşotti & Co au văzut, probabil, scrutinul de anul viitor ca o repetiţie a teatrului de până acum, am senzaţia că încep să creadă că, de data asta, ar putea chiar să câştige primăria Constanţa, cu voie de la noul PSD şi de la Stroe şi continuând coabitarea cordială dintotdeauna.

Cunoscându-l pe acesta din urmă, eu cred că se iluzionează. Stroe nu va da din mână primăria pe cioara de pe gardul Consiliului Judeţean, recte funcţia de preşedinte, care va fi atribuită prin vot de consilierii aleşi. Va dori pentru PSD şi primăria, şi preşedinţia, având toate şansele să le obţină, cu nişte adversari atât de slabi, de uzaţi şi de deschişi compromisurilor de orice fel.

Electoratul este iarăşi pe ultimul loc în calculele politice din Constanţa, pentru că, atunci când blatul este bine făcut, în faţa oamenilor nu ajung candidaţi pe care să-şi pună ştampila din convingere. Şi atunci aleg prost, din ce li se pune la dispoziţie. Noroc cu DNA-ul, că mai cenzurează din când în când votul popular, aducând alţi şi alţi interimari la conducerea primăriilor şi consiliilor judeţene…

(Citit de 475 ori, 1 afisari astazi)