Liviu Dragnea a fost ales, ieri, preşedintele PSD. El lider maximo. Fără emoţii, fără răsturnări de situaţie, fără diversiuni. Doar glumele au animat acest scrutin intern, poate cel mai previzibil şi, în acelaşi timp, cel mai jenant din istoria celui mai mare partid de stânga din România post-decembristă. Un singur candidat la funcţia de preşedinte. Dar nu orice candidat, ci unul care a condus, în calitate de preşedinte de consiliu judeţean, cel mai sărac judeţ din România: Teleorman. Un singur candidat, dar nu oricare, ci unul condamnat, în prima instanţă, la un an de închisoare cu suspendare, în Dosarul Fraudă la Referendum.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Un nou început. Pentru PSD, acelaşi

Începând de ieri, Partidul Social Democrat are un nou preşedinte. Pe Liviu Dragnea, omul care a stat aproape de Mircea Geoană, fostul candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 2009, de care s-a dezis imediat după episodul „Mihaela, dragostea mea”. Liviu Dragnea, „jumătatea” lui Victor Ponta, de care, tot după scrutinul prezidenţial, s-a dezis fără prea mari regrete. Cumva, Dragnea renaşte din cenuşa candidaţilor PSD la prezidenţiale.

De ce a fost acest scrutin intern cel mai penibil din istoria PSD? Pentru că este aproape amuzant ca un partid care are în titulatură cuvântul „democrat” (Partidul Social Democrat) să aibă un singur aspirant la funcţia de preşedinte. Pentru că este trist ca, la 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, fostul preşedinte Ion Iliescu (tocmai el) să-l compare pe acest unic candidat, Liviu Dragnea, cu Nicolae Ce poate fi mai rău pentru PSD în anul de graţie 2015? Să aibă un singur candidat la funcţia de preşedinte? Să aibă un candidat condamnat în prima instanţă? Să aibă un candidat comparat cu fostul preşedinte comunist, „tovarăşul” Nicolae Ceauşescu? Ceauşescu: „În toate partidele din lume, ca şi în istoria României, practica este ca alegerea preşedintelui partidului, la un congres, să fie făcută prin votul delegaţilor mandataţi de către membrii formaţiunii politice. Cum pot să voteze toţi membrii de partid? Practica din toate partidele lumii şi din istoria noastră – de aceea se convoacă congrese – pentru că membrii deleagă nişte oameni cu un mandat şi acolo în congres deliberează şi se pronunţă. Sistemul acesta… Ceauşescu încercase cândva să facă un astfel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume, practic, tehnic, se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi se deliberează”, declara Ion Iliescu în contextul lansării volumului autobiografic „Destinul unui om de stânga”.

Ce poate fi mai rău pentru PSD în anul de graţie 2015? Să aibă un singur candidat la funcţia de preşedinte? Să aibă un candidat condamnat în prima instanţă? Să aibă un candidat comparat cu fostul preşedinte comunist, „tovarăşul” Nicolae Ceauşescu? 

Disciplina unui partid cu peste 500.000 de membri

După eşecul suferit la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta promitea că PSD va fi primul partid reformat din România şi punea accent asupra faptului că persoanele care au probleme cu Justiţia vor dispărea din peisaj sau, cel puţin, din primul eşalon. Nu doar că aceste persoane nu au dispărut din prim plan, dar cel dintâi social-democrat este, astăzi, condamnatul Liviu Dragnea. Reiterez: ce poate fi mai rău pentru PSD?

Liviu Dragnea şi-a dorit tot aparatul de partid la urne. Pe tot. Astfel că, de această dată, nu a fost vorba despre delegaţi, ci despre sute de mii de membri de partid care au ieşit la vot. În Constanţa au existat şase secţii de votare: la sediul PSD de pe Mircea cel Bătrân, la Casa de Cultură, la sediul partidului din Tomis Nord, la CET, în KM 4-5 şi în Poarta 6.

Pe 4 decembrie 2013, PSD a depus liste cu 509.551 de membri la Tribunalul Bucureşti*. Din cei peste 500.000 de membri, 81,23% au ieşit la urne. Asta înseamnă disciplină de partid. Dar, cum disciplina de partid nu garantează nici succesul, nici viaţa lungă a unui partid, revin cu deja obsedanta întrebare: ce poate fi mai rău pentru PSD?

 

*Conform Cristian Preda, în „25 de ani şi câteva sute de partide”, 2015, Baroque Books & Arts

 

Sursa foto: nineoclock.ro

 

(Citit de 221 ori, 1 afisari astazi)