Ludovic Orban critică dur Guvernul Grindeanu pentru decizia de a amâna liberalizarea preţului la gazele naturale. Liberalul consideră că prin această amânare Executivul ar servi, de fapt, intereselor uneia dintre cele două companii care operează în regim de monopol. „După un boicot tacit făcut de președintele Comisiei de industrie și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, cunoscut și ca omul Gazprom în folclorul politic, am văzut cu stupoare că Guvernul României dorește să se amâne liberalizarea prețului la gazele naturale. Trag un semnal de alarmă asupra acestei poziții incalificabile a PSD și a Guvernului Grindeanu. România trebuia să liberalizeze prețul la gaze încă din 2015. Neliberalizarea prețului la gaze și mai ales interzicerea exporturilor de gaze naturale ne-a adus în procedură judiciară la Curtea Europeană. Nu putem să ne jucăm cu oglibațiile pe care ni le-am asumat ca membru al Uniunii Europene. Liberalizarea prețului la gaze trebuie făcută așa cum este reglementat în Ordonanța 64 emisă de Guvernul Cioloș”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, Ludovic Orban.
„Substraturile poziţiei PSD”
Liberalul a explicat şi ceea ce el consideră ca fiind „substraturile poziţiei PSD”: „La ora actuală, pe piața de furnizare a gazului operează în regim de monopol două companii, EON și Engie, una dintre companii fiind și partener al Gazpromului într-un proiect al unei conducte – Northstream, care să asigure aprovizionarea cu gaz rusesc a Europei. Neliberalizarea prețului la gaze va duce la pierderea de către România a unei finanțări nerambursabile de aproape 180 de milioane de euro pentru realizarea tronsonului de pe teritoriul României a magistralei de gaz natural BRUA – Bulgaria, România, Ungaria, Austria -, care face legătura între Marea Neagră și resursele de gaz foarte mari care au fost identificate la Marea Neagră. Adică reduce dependența Europei de gazul rusesc. Pierderea acestei finanțări poate compromite acest proiect, nu face altceva decât să favorizeze interesele companiei Gazprom, că nu întâmplător v-am spus despre domnul Iancu că în folclor este cunoscut ca reprezentant al intereselor Gazprom. De asemenea, menținem monopolul celor două companii care dețin 96 % din piața de furnizare. (..) Trebuie să știți că aceste companii au cerut deja majorarea tarifului de distrubuţie”, a subliniat liberalul.
Orban a declarat, de asemenea, că liberalizarea preţului la gazele naturale ar presupune ca 30% din producţia de gaz să fie scoasă pe bursă de productori şi vândută prin competiţie directă. În aceeaşi ordine de idei, liberalul susţine că prin liberalizarea preţului întreaga producţie de gaz ar urma să fie vândută pe bursă, pe piaţa liberă până în 2021.
Nici un comentariu