Articol publicat pe platforma justitiecurata.ro.
Cazinoul din Constanţa a fost, în ultimii ani, o temă electorală extrem de ofertantă. Nu şi una de succes, aşa cum timpul a demonstrat-o. Din 2007 şi până astăzi, clădirea-simbol a Constanţei, edificiu cu elemente în stil Art Nouveau ce figurează pe lista monumentelor de interes naţional, a fost lăsată să se degradeze. Să ajungă într-o stare avansată de ruină. Clădirea nu mai are geamuri, mirosul este greu de suportat în unele dintre încăperile sale, pereţii sunt coşcoviţi, pe jos sunt porumbei morţi. Subsolul e inundat, aproape totul e atins de igrasie, de mucegai. Imaginile care înfăţişează Cazinoul, în starea sa actuală, au făcut, la propriu, înconjurul lumii, apărând în publicaţii internaţionale de prestigiu şi pe o serie de site-uri de călătorie şi de fotografie. Ca să rezumăm, Cazinoul pare azi un decor din filmele lui Hitchcock, fiind expresia perfectă a ruinei, opusul a ceea ce era altădată.
Responsabilii pentru degradarea monumentului provin de la mai multe niveluri ale administraţiei, de la cea locală, la cea centrală, de la municipalitatea constănţeană, la ministere care au gestionat bugete fabuloase. Pe vremea când a condus Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT, unul dintre ministerele cele mai bogate la vremea aceea), fosta pedelistă Elena Udrea promitea reabilitatea Cazinoului. La fel, Liviu Dragnea, azi condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”, promitea, în campania electorală pentru prezidenţialele din 2014, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, salvarea edificiului. Nicio promisiune nu s-a adeverit. Pe de altă parte, a existat şi un ministru care n-a promis nimic, culmea!, un ministru din Constanţa, anume senatorul Puiu Haşotti. Liberalul a condus, timp de câteva luni, Ministerul Culturii, dar salvarea Cazinoului n-a părut să fie o prioritate pentru el.
„O fată bătrână, scoasă la mezat”
Ori de câte ori contextul a fost unul electoral, Cazinoul a revenit în prim plan. Altfel, el a zăcut în uitare. Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, nu ezita să se refere la monument ca la „o fată bătrână” pe care vrea s-o scoată „la mezat”, ca şi când Cazinoul ar fi un bun personal, adus de-acasă.
Vom face, în continuare, istoria Cazinoului din Constanţa din ultimul deceniu, perioadă în care monumentul a cunoscut trecerea propriu-zisă de la mărire la decadenţă.
În 2007, Consiliul Local Municipal Constanţa încă îşi ţinea şedinţele în Cazino. Încă de pe atunci însă interiorul clădirii începuse să aibă un aer ponosit, iar mirosul de igrasie se făcea deja simţit. La vremea respectivă, clădirea se afla deja în administrarea Primăriei Constanţa (din 2000), după un proces care durase câţiva ani, monumentul aparţinând, până atunci, societăţii Litoral SA. În vara lui 2007, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, anunţa că imobilul a fost concesionat unei firme israeliene care trebuia să-l restaureze şi, ulterior, să îl introducă în circuitul cazinourilor internaţionale. Era vorba despre firma „Queen”, care deţinea atunci şi Cazinoul Palace din Bucureşti. Interesant, Cazinoul fusese concesionat către firma israeliană pentru 49 de ani (!). Doar trei ani mai târziu însă, israelienii anunţă că nu au bani, iar Cazinoul revine la municipalitatea constănţeană, fără absolut nicio îmbunătăţire. Din contră, clădirea se degradase şi mai mult şi fusese închisă vizitatorilor.
Ping pong între autorităţi cu un monument naţional
A urmat apoi o perioadă în care fostul edil-şef anunţa ba că va vinde Cazinoul unor investitori ruşi, interesaţi să-l preia, ba că va organiza o licitaţie internaţională pentru soarta acestui obiectiv. Astfel, cu un an înaintea alegerilor locale din 2012, mai multe personaje politice locale au început să se implice sau să mimeze implicarea în ceea ce, generic, numim „salvarea Cazinoului”. Fostul prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, îi trimitea, în 2011, o scrisoare deschisă fostului primar, în care îşi manifesta indignarea faţă de propunerea de vânzare a monumentului, asigurându-l pe Mazăre că se va opune unei eventuale hotărâri de consiliu local privind vânzarea Cazinoului.
Tot atunci, subiectul a fost preluat şi de senatorul Gigi Chiru, la vremea aceea candidat pedelist la Primăria Constanţa, azi candidat la aceeaşi primărie, de data asta însă din partea ALDE, dar între timp condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare pentru că ar fi dat mită electorală în campania pentru alegerile locale din 2012.
Revenind la scrisoarea deschisă a lui Palaz, trebuie menţionat că epistola a avut efecte. Elena Udrea, care la vremea respectivă conducea MDRT, trimitea, la jumătatea lui 2011, o scrisoare către Primăria Constanţa, în care anunţa că ministerul se poate implica financiar în reabilitarea şi consilidarea Cazinoului, condiţia fiind ca monumentul să rămână în proprietatea municipalităţii. În luna august a acelui an, Consiliul Local Constanţa aprobă preluarea imobilului de către MDRT, pentru reparaţii. Udrea a tot vorbit despre restaurarea celebrului Cazino din Constanţa: în conferinţe de presă, pe Facebook, la ea pe blog. Vorbe… Un an mai târziu, Radu Mazăre anunţa că imobilul se va întoarce la municipalitatea constănţeană exact aşa cum a plecat: în ruină. În putrefacţie. „Anul trecut, după discuţiile pe care le-am avut cu madam Udrea şi în care spunea că va repara Cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local şi am fost de acord ca imobilul să ajungă la MDRT pentru un an, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu au început lucrările. S-au încurcat în licitaţii, contestaţii, a expirat termenul, ca atare, o să le facem o solicitare să ne dea Cazinoul înapoi, pe care îl vom scoate la vânzare şi vom organiza o licitaţie internaţională”, explica fostul primar. Evident, nicio licitaţie internaţională nu a avut loc.
Înapoi la CNI şi un debut cu stângul
După încă doi ani, mai exact, în octombrie 2014, Consiliul Local Constanţa aproba transmiterea imobilului teren şi construcţie „Cazino Constanţa” aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa din administrarea CLM în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). În plină campanie pentru prezidenţiale, Cazinoul redevenise o temă, un subiect la modă, un soi de carte de vizită, chiar şi aşa, ruinat, cum este. Lucrurile au început să se mişte însă abia un an mai târziu.
Sursa foto: hailabord.ro, ghiduri-turistice.info
Materialul integral poate fi citit pe justitiecurata.ro.
Nici un comentariu