Liberalul Robert Boroianu este unul dintre tinerii politicieni constănţeni. A fost, pentru o perioadă, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa şi, din vara acestui an, consilier în Consiliul Judeţean Constanţa. A demisionat însă recent pentru a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie. În opinia lui Robert Boroianu, corupţia, incompetenţa şi clientelismul au ţinut judeţul Constanţa pe loc, în ultimii ani. Liberalul susţine că „PNL-ul de astăzi este 100% incompatibil cu PSD-ul lui Dragnea şi Ponta”, dar şi că electoratul nu mai vrea să fie condus de „puşcăriaşi şi puşcăriabili”. „Şansa acestei schimbări stă într-un Parlament de oameni curaţi, morali şi oneşti”, consideră candidatul PNL Constanţa la Camera Deputaţilor.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Reporter: Cel mai puternic slogan al PNL în această campanie este „România înainte”. Cum definiţi, ce înţelegeţi prin „România înainte”?

Robert Boroianu: „România înainte” nu este doar un slogan, ci o datorie pe care orice român o are faţă de această ţară. România trebuie să meargă înainte spre civilizaţie, spre principiile şi valorile europene, spre o societate bine închegată, spre instituţii publice funcţionale şi eficiente. Vorbim despre o Românie a oamenilor cinstiţi şi competenţi, în care corupţii şi infractorii stau după gratii, nu în fruntea ţării.

R.: Susţineţi că vă doriţi păstrarea în ţară a forţei de muncă bine instruite. În acelaşi timp, vreţi ca românii care muncesc în străinătate să se întoarcă acasă. Ce le-aţi putea oferi dumneavoastră şi colegii dumneavoastră, parlamentarii liberali, pentru ca ei să ia măcar în calcul revenirea în ţară?

R. B.: România despre care vorbeam mai înainte este unul dintre cele mai puternice argumente pentru ca tinerii să revină în ţară. Nimeni nu a plecat de bine ce îi era în ţară. Oamenii au plecat pentru că aici nu şi-au găsit de muncă sau pentru că nu erau plătiţi corespunzător. O societate echitabilă, în care fiecare să fie respectat şi răsplătit pe măsura efortului şi a muncii depuse este un punct solid de plecare. Sunt unii care promit zeci de mii de euro pentru fiecare român care se întoarce acasă… Tinerii nu mai pot fi minţiţi cu astfel de bazaconii.

„Programul de guvernare al PNL prevede transformarea Dunării în Autostrada Albastră”

R.: Pe ce proiecte vă veţi concentra cu prioritate în activitatea dumneavoastră parlamentară?

R.B: Experienţa profesională m-ar ajuta să performez mai mult în domenii ce ţin de mediul de afaceri, de economie şi comerţ. Însă, cunoscând foarte bine şi realităţile şi problemele judeţului Constanţa, nu mă voi da în lături atunci când va veni vorba despre proiecte din alte domenii.

Şi, pentru că am menţionat proiectele, așa cum am militat și în Consiliul Județean, voi propune modificarea Constituției pentru ca apa să devină un bun de interes public, gratuit pentru toți românii.

Un alt proiect esențial pentru echipa liberală de la Constanța – căci noi suntem o echipă și nu pionii de serviciu ai unora sau altora – se referă la dezvoltarea Portului Constanţa. Dorim modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât portul să-şi atingă potenţialul, devenind cea mai mare poartă maritimă a Europei spre Orient.

La capitolul infrastructură rutieră, dorim racordarea României la rutele europene de transport rutier prin autostrăzile unirii, Sibiu – Piteşti, Comarnic – Braşov, Oltenia, Moldova, Constanţa – Mangalia, Centura de Sud şi Nord a Bucureştiului.

De asemenea, programul de guvernare al PNL prevede transformarea Dunării în autostrada albastră, prin regularizarea cursului de apă ca principală modalitate de atragere a traficului în tranzit din Europa Centrală spre Portul Constanţa şi invers.

În ceea ce priveşte domeniul Apărării, Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa îşi va întări şi consolida rolul strategic alături de aeroporturile „Henri Coandă” – Otopeni şi „Traian Vuia” – Timişoara.

În ceea ce priveşte Sănătatea, dorim ca judeţul Constanţa să se numere printre judeţele ce vor avea un spital regional.

R.: Care credeţi că este principala cauză a stagnării economice din ultimii ani a judeţului Constanţa?

R.B.: Corupţia, clientelismul politic, incompetenţa… Judeţul Constanţa a fost condus de o gaşcă de infractori, dovadă că acum îşi petrec zilele în faţa judecătorilor. Mediul de afaceri constănţean a fost grav prejudiciat şi îngrădit de gruparea Mazăre-Constantinescu, care a transformat banul public în avuţia proprie. Taxe de protecţie, comisioane, şpăgi de milioane de euro, toate aceste practici mafiote au îndepărtat investitorii şi au gonit agenţii economici serioşi.

R.: În aceeaşi ordine de idei, de ce context are nevoie mediul de afaceri local pentru a se dezvolta?

R.B.: : Lucrurile încep să se schimbe. Constănţenii au înţeles că nu se mai poate aşa. Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, de încrederea şi sprijinul autorităţilor locale şi al instituţiilor statului, de legi clare şi cât mai puţină birocraţie.

„PNL-ul de astăzi este 100% incompatibil cu PSD-ul lui Dragnea şi Ponta”

R.: În 2012, PNL s-a unit cu PSD pentru a forma guvernul. Este posibilă, în opinia dumneavoastră, o astfel de alianţă post-electorală?

R.B.: Nu. Există şi o vorbă: suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului. PSD a refuzat reforma, curăţenia şi a ales să meargă pe acelaşi drum al corupţiei şi miciunii. În aceste condiţii, PNL-ul de astăzi este 100% incompatibil cu PSD-ul lui Dragnea şi Ponta.

R.: Care este mesajul dumneavoastră pentru alegătorii constănţeni, cu doar câteva zile înainte de alegeri?

R.B.: Constănţenii trebuie să iasă la vot. Acesta este mesajul meu: ieşiţi, oameni buni, la vot şi haideţi să ne hotărâm singuri soarta şi să nu mai lăsăm infractorii şi penalii să ne decidă ei viaţa!

 

(P)

(Citit de 129 ori, 1 afisari astazi)