Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene solicită deputaţilor să respingă la votul în plen aşa-numita „Lege a defăimării”.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Organizaţiile semnatare consideră că iniţiativa PSD – „Proiect de Lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup” – este de natură a aduce grave atingeri libertăţii de exprimare, garantată de Art. 30 al Constituţiei României.

Într-o societate democratică, liberă şi tolerantă nu se pot interzice prin lege opinii care ofensează indivizi ori comunităţi.

De altfel, jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului arată că libertatea de exprimare include şi opiniile care „ofensează, şochează ori neliniştesc”, nu doar pe acelea considerate inofensive ori primite favorabil de societate sau de diferite comunităţi.

În România, există instrumente prin care cei care se simt lezaţi în demnitatea lor se pot apăra, fără să fie nevoie de noi legi şi instituţii. Codurile civil şi penal au suficiente prevederi menite să apere demnitatea umană.

Pe de altă parte, în loc să inventăm noi instituţii, este cazul să le facem pe cele actuale să funcţioneze într-adevăr. Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu atribuţii importante în protejarea demnităţii umane, este o instituţie aflată în derivă de ani de zile, deşi se află sub controlul aceloraşi parlamentari care vor să stabilească noi reguli de exprimare sub pretextul „promovării demnităţii umane”.

Considerăm că o asemenea lege, dacă va fi adoptată, va inhiba gândirea critică şi va fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societate.

Freedom House România (FHR)
Expert Forum (EFOR)
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

(Citit de 64 ori, 1 afisari astazi)