Ceea ce nu au cutezat să facă parlamentarii de Constanţa, ditamai ministerul Transporturilor, cu miniştrii în frunte, a înfăptuit un funcţionar public. Lavinia Monica Zaharia, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului a respins raportul de mediu din cadrul Master Planului portului Constanţa sau, mai pe înţelesul tuturor, le-a aplicat un croşeu de dreapta susţinătorilor acestui master plan de i-a trântit la podea şi acum sunt număraţi de arbitru.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Nu vreau să intru într-o interminabilă polemică pe tema transformării portului vechi în zonă turistică (unii vor spune: mai bine terase în loc de munţii de fier vechi pe drumul spre terminalul de pasagerii; alţii vor fi partea patronilor care sunt izgoniţi din dane pe banii lor; oricum, în dulcele stil românesc, şmecherii care au elaborat master planul nu s-au obosit să  bată drumul până în port şi să stea de vorbă cu principalii afectaţi de planul „master”, adică fix operatorii portuari. Nu, totul s-a făcut dintr-un birou, pe un milion de euro bani europeni). Pur şi simplu, am asistat la dezbateri. Am văzut-o pe doctor inginer Tania Zaharia, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa”, care  le-a explicat negru pe alb celor de la IPTANA, proiectantul tocmit de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, că datele pe are le-au utilizat în cadrul documentaţiei Master Planului, deşi figurează ca furnizate de institut, nu au fost niciodată solicitate şi furnizate de institut (Frate! Toţi copiază în ţara asta!). Ecologiştii au reclamat o serie de aspecte pe care şefii CNAPMC nu le-au luat în seamă, însă agenţia de mediu, da, şi încă foarte serios. Master planul acesta e un fel de doctorat plagiat, şi nu oricum, ci pe bani grei de la Uniunea Europeană.

În fine, după ce  şi-au adus de mai multe ori angajaţii şi utilajele sub nasul directorului Valeriu Ionescu, după ce au protestat la sediul APM, membrii comunităţii portuare au primit mult-aşteptata porţie de dreptate: master planul este sublim, dar… a fost respins. Aştept cu interes varianta a doua a master-doctoratului Portului Constanţa.

(Citit de 401 ori, 1 afisari astazi)