După eşecul înregistrat la alegerile parlamentare, liberalii constănţeni au dispărut discret din peisaj în ceea ce priveşte subiectele relevante pentru urbe: dezastruoasa deszăpezire a municipiului Constanţa, spre exemplu. De asemenea, PNL Constanţa a preferat tăcerea unei luări de poziţii pe marginea ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi amnistia. În schimb, după scrutinul din 11 decembrie, liberalii constănţeni au demarat o ruşinoasă „spălare în public a rufelor”. Acuzaţii mai mult sau mai puţin fondate şi un generos schimb de comunicate de presă doldora de greşeli de exprimare şi dezacorduri. Este preambulul alegerilor interne din partid. Asta, în vreme ce constănţenii încă aşteaptă de la PNL ceea ce au aşteptat în ultimii 16 ani: o opoziţie reală, puternică, cu argumente. O opoziţie capabilă, solidă, nu doar una manifestată în şedinţele de consiliu local şi consiliu judeţean şi, când şi când, pe reţelele de socializare.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Consilierul judeţean Cristy Baisan a dat publicităţii, în urmă cu câteva zile, un nou comunicat de presă în care critică dur actuala conducere a Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. „Se impun schimbări. Se impun demisii. Demisia actualului preşedinte al filialei, Gheorghe Dragomir, şi a finului acestuia, secretar general al filialei, Septimiu Bourceanu, care se fac vinovaţi de eşecul partidului şi de blocarea activităţii filialei”, susţine liberalul. Baisan se prezintă Constanţei ca un „membru integru al unui partid care a eşuat lamentabil în procesul electoral de curând încheiat, (…) un partid care nu a făcut nimic altceva decât să dezamăgească constant”. Interesant, Cristy Baisan nu explică de ce s-a alăturat, în urmă cu nici măcar un an, tocmai acestui partid care „nu a făcut nimic altceva decât să dezamăgească constant” şi care l-a promovat pe lista scurtă de candidaţi la consiliul judeţean. Amintim, în acest context, şi faptul că Baisan a anunţat, la jumătatea lunii decembrie, că ia în calcul o candidatură pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.

 

„PNL Constanţa se află într-o profundă criză de identitate”

Ieri a venit rândul lui Ovidiu Cupşa să critice, din nou, conducerea PNL Constanţa, după ce, pe data de 16 decembrie, liberalul a demisionat, în semn de protest, din structura de conducere a organizaţiei: „În calitatea mea de membru PNL din 1990, cu toată consideraţia şi buna credinţă, vă informez că filiala judeţeană a PNL Constanţa se află într-o profundă criză de identitate, generată de un mic grup enclavizat, bazat pe interese personale şi legături de familie. Conducerea interimară a PNL – asigurată de domnul Gheorghe Dragomir şi acest grup – a reuşit în ultimii doi ani să epureze partidul de toţi cei care au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte strategia judeţeană, mesajul politic, alegerea discreţionară a candidaţilor PNL pentru Consiliul Judeţean sau Parlamentul României, numirea unui şef de campanie fără o minimă experienţă politică etc, prefigurând rezultatul dezastruos din 11 decembrie”, explică Ovidiu Cupşa într-un comunicat de presă.

Liberalul face cunoscute aceste critici şi conducerii naţionale a PNL, adică Ralucăi Turcan, liderul interimar al partidului, şi Biroului Permanent Naţional. Ca şi Cristy Baisan, Ovidiu Cupşa cere demisia actualei conduceri a filialei pe motiv că preşedintele Gheorghe Dragomir nu ar avea legitimitatea de a organiza proximele alegeri interne.

 

„O mică «pată» de culoare”

De cealaltă parte, actualul lider al filialei, fostul deputat Gheorghe Dragomir, susţine că nu va polemiza cu niciunul dintre colegii care „au ales să-şi facă în public campanie pentru alegerile interne”, dar le atrage atenţia acestora cu privire la declaraţiile pe care le fac „pentru că de multe ori se află la limita statutului PNL, lucru deloc sănătos pentru o viitoare competiţie”.

În ceea ce priveşte criticile care i se aduc, Dragomir aminteşte faptul că eşecul liberalilor în alegerile generale nu a fost un eşec doar al PNL Constanţa, ci unul la nivel naţional. „Aşa cum am mai spus în nenumărate rânduri, echipa PNL Constanţa şi-a făcut datoria implicându-se exemplar în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Din păcate, votul politic îşi pune amprenta mult mai evident în alegerile parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale, drept pentru care nu am putut influenţa foarte mult evoluţia scorului la fel ca la alegerile locale. Contrar celor spuse de unii dintre membrii PNL Constanţa, filiala a obţinut la alegerile locale cel mai bun scor înregistrat în scrutinele electorale de după 1989”, a declarat Dragomir.

În acelaşi context, Dragomir ţine să îi asigure pe membrii, simpatizanţii şi votanţii PNL de faptul că organizaţia pe care o conduce este „una pe deplin stabilă şi unită”. Aici îi dă drept exemplu pe cei trei parlamentari de Constanţa, pe primari şi pe consilieri, „cu excepţia unuia care în prezent reprezintă o pată de culoare” (referire evidentă la Baisan).

 

În loc de concluzii

Probabil că ultimul lucru pe care constănţenii care au votat PNL la recentele alegeri generale îl aşteaptă de la liberali este o degringoladă a filialei, o ruşinoasă, chiar jenantă „reglare de conturi” în public. În absenţa asumării unei opoziţii reale, constructive, care mai este rolul PNL în tabloul politic din Constanţa?

 

(Citit de 239 ori, 1 afisari astazi)