Astăzi, la ora 13, Muzeul de Artă din Constanţa deschide o expoziţie cu „Cele mai frumoase cărţi din România”, selectate în perioada 2012 – 2015, în urma concursului astfel intitulat.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Expoziţia itinerantă este încununarea unui proiect cultural a cărui activitate centrală este concursul național de design de carte, jurizat de profesionişti români, dar girat şi de un specialist străin din domeniul designului de carte.

Potrivit designerului de grafică Arina Stoenescu, acest concurs a fost necesar „nu numai pentru că reuşeşte să facă o radiografiere a designului de carte românesc, dar şi pentru simplul motiv că atrage atenţia şi problematizează înţelegerea noţiunilor de frumos şi profesionalism în ce priveşte designul de carte. Cartea „frumoasă” care implică un efort profesionist trebuie înţeleasă atât în contextul românesc, dar şi internaţional, concursul având posibilitatea de a contextualiza tradiţia românească, dar şi de a articula o discuţie iniţată şi documentată în materie”.

Proiectul, organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), a avut ca rezultat şi o platformă online profesională (celemaifrumoasecarti.ro), cu scopul de a sprijini pe termen lung dezvoltarea designului grafic în România. De asemenea, au mai fost organizate conferințe, ateliere, activități de stimulare a lecturii, întâlniri profesionale, participarea cărților realizate de ilustratori sau designeri români la expoziții și târguri de carte în București, Cluj, Iași, Timișoara și Târgu Mureș, dar și Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris, Stockholm.

Expoziţia care a ajuns şi la Constanţa cuprinde o selecție de albume, cărți de artist şi volume în ediţie limitată, din arhiva celor patru ediții ale concursului, şi va rămâne la dispoziţia constănţenilor până în 15 septembrie a.c..

 

Foto: celemaifrumoasecarti.ro

(Citit de 128 ori, 1 afisari astazi)