Academia Navală „Mircea cel Bătrân” aniversează, astăzi, 143 de ani de învăţământ militar de marină, eveniment cu prilejul căruia instituţia organizează o serie de acţiuni. Astfel, după ce ieri, la Biblioteca Universitară „Comandor Eugeniu Botez” a avut loc expoziţia de carte „Dobrogea în surse literare şi istorice”, iar în Aula „Viceamiral Ion Coandă”, Simpozionul „Dobrogea – leagăn al dezvoltării maritime româneşti”, joi va avea loc, începând cu ora 10.00, conferinţa „Programele ERASMUS+ şi Emilyo”, urmată de workshop-ul „Programele de cadeţie – cerinţe şi oportunităţi”.
Un moment inedit în contextul aniversării îl reprezintă inaugurarea, vineri, la ora 10.30, a Muzeului de Istorie şi Tradiţii al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, eveniment în cadrul căruia va fi acordat titlul de Profesor Onorific rectorului Academiei Navale „Nikola Vaptsarov” din Varna, Bulgaria, comandorul prof. Dr. Boyan MEDNIKAROV.
File de istorie
„Înfiinţată la Galaţi în anul 1872, Şcoala Flotilei a reprezentat, în contextul creşterii rolului flotei militare şi civile, ca factor de putere navală, primul pas spre instituţionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor pentru marina şi racordarea învăţământului de marină de specialitate la solicitările practicii sociale şi ale învăţământului naţional. Ideea naşterii unei şcoli superioare de profil a fost susţinută multă vreme, iar materializarea a venit în anul 1909 prin înfiinţarea Şcolii Navale Superioare, la Constanţa. Organizarea Secţiei Marină de Comerţ, în cadrul aceleiaşi instituţii, în anul 1938, nu a reprezentat decât un răspuns al evoluţiei superioare a învăţământului de marină”, susţin reprezentanţii academiei.
Urmare a fuziunii celor două ramuri ale pregătirii puterii maritime naţionale şi ulterior unor transformări evolutive, în august 1973 ia naştere Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”. În 1990, acesta se transformă în Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, instituţie destinată pregătirii şi perfecţionării ofiţerilor ingineri pentru Forţele Navale şi Marina Comercială.
Nivel de pregătire mondial
Începând din acest an, prin planurile de învăţământ pe care Academia Navală „Mircea cel Bătrân” le pune în aplicare, se răspunde exigenţelor Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare. În acelaşi timp, calitatea de naţiune membră a NATO a impus adaptarea planurilor de învăţământ militar la cerinţele de compatibilitate şi interoperabilitate între aliaţi, mai precizează reprezentanţii academiei.
„Faptul că ofiţerii absolvenţi se ridică la «nivelul de pregătire mondial» nu este doar o sintagmă protocolară, el este confirmat de orientarea selectivă a companiilor maritime pentru recrutarea de personal navigant brevetat provenit de pe băncile academiei, profesionalismul ofiţerilor români participanţi la misiuni internaţionale, cât şi de faptul că numeroşi licenţiaţi ai acestei respectabile instituţii au urcat merituos pe cele mai de sus trepte ale ierarhiei militare şi sociale: comandanţi de armă, de unităţi şi mari unităţi, amirali, academicieni, oameni de ştiinţă, cadre universitare, pictori, scriitori, comandanţi de cursă lungă, manageri de flote, directori de companii de shipping şi crewing, demnitari de stat sau parlamentari”, subliniază reprezentanţii Academiei Mircea cel Bătrân.
Nici un comentariu