Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, primul Colocviu de Matematică Româno-Turc a prilejuit gazdelor de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) şi oaspeţilor din ţară şi din străinătate momente frumoase, atât pe tărâmul ştiinţei pe care o reprezintă şi o studiază, cât şi al culturii româneşti şi turceşti, care de multe ori se împletesc în Constanţa şi în Dobrogea.
La deschiderea festivă, vorbe frumoase au fost rostite de consulul Turciei la Constanţa, domnul Ali Bozcaliskan, unul dintre principalii organizatori, de directorul Institutului de Matematică al Academiei Române, prof.univ.dr. Lucian Beznea, de prorectorii UOC Constantin Popa şi Mihai Gârţu, de prof.univ.dr. Muhammed Uludağ, şeful Departamentului de Matematică al Universității „Galatasaray” din Istanbul, de lect.univ.dr. Alexandru Bobe, decan al Facultății de Matematică și Informatică a UOC. Au luat cuvântul, de asemenea, entuziasta Meriem Mambet, preşedinte al Asociaţiei „Saladin Agiacai”, Zeky Uysal, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea, doi dintre sponsorii conferinței şi Baykara Atilla – reprezentantul Institutului Cultural Turc „Yunus Emre”. Trebuie spus că întreaga manifestare ştiinţifică şi culturală s-a desfăşurat sub plăcuta autoritate a lectorului universitar Denis Ibadula, preşedintele comitetului de organizare. Desigur, expunerile au accentuat asupra bunelor relaţii dintre România şi Turcia, la toate nivelurile şi în toate domeniile, fiind evidenţiate numeroase exemple.
Putem concluziona că, dincolo de momentele festive, şi obiectivele ştiinţifice ale conferinţei au fost atinse prin expunerile specialiştilor, de vreme ce directorul Institutului de Matematică al Academiei Române, care îşi arăta, la deschidere, rezervele faţă de manifestările care pun prea mult accent pe formalisme şi protocol şi prea puţin pe rezultatele concrete, până la final şi-a manifestat dorinţa să se numere printre organizatorii următoarei ediţii.
Prima zi a lucrărilor s-a încheiat la Hotelul „Aurora” din Mamaia, unde oaspeţii din Turcia au fost încântaţi cu folclor românesc de Ansamblul „Doina Dobrogei”, din Medgidia. În final, tinerii artişti s-au schimbat în costume tradiţionale turceşti şi au dansat antrenându-i şi pe invitaţi în ring. Punctul de atracţie al serii a fost mâncarea pregătită de doi bucătari veniţi special din Turcia, alături de baclavalele puse la dispoziţie de firma constănţeană „Golden Baklava”.
Relaxarea din cea de-a doua zi a colocviului a fost oferită de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, printr-un spectacol cu muzică şi dans.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată unei excursii care a avut ca ţintă mai multe obiective din judeţul Constanţa. După o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Adamclisi, participanţii au vizitat monumentul Tropaeum Traiani, au luat apoi masa la un restaurant tătăresc din Mangalia şi au continuat cu Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia şi cu moscheea Esmahan Sultan din acelaşi oraş, construcţie care datează din 1573. Ultimul obiectiv a fost Portul turistic Mangalia, care a reprezentat şi finalul primei ediţii a Colocviului de Matematică Româno-Turc.
Sursa foto: Facebook – Mozen Photography
Nici un comentariu