Muzeul de Artă Constanţa găzduieşte, vineri, începând cu ora 13.00, lansarea celei mai recente lucrări semnate de Doina Păuleanu, „Viaţa tăcută a naturii. Fructe, flori, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916”. Potrivit declaraţiilor criticului de artă Doina Păuleanu, volumul reprezintă o istorie a naturii moarte, de la apariţia genului în arta românească, până în anul morţii lui Ştefan Luchian, cel mai mare pictor al florilor din arta românească, de la a cărui moarte comemorăm, anul acesta, 100 de ani. „Lucrarea înregistrează naturi moarte realizate de marii artişti ai secolului al XIX-lea: Theodor Aman, Grigorescu, Ion Andreescu, precum şi alţii care au activat în această perioadă şi ilustrează interesul purtat de pictorii români acestui gen”, a menţionat Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa.
Volumul „Viaţa tăcută a naturii. Fructe, flori, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916” a apărut la editura Monitorului Oficial în condiţii grafice de excepţie şi, „prin cele aproape 200 de ilustraţii, cititorii pot urmări un segment de real interes al picturii noastre naţionale”, susţine Doina Păuleanu.
La evenimentul de vineri vor participa, alături de autoare, Anca Ivaşcu, redactor-şef Editura Monitorul Oficial şi prof. univ. dr. Ioan Opriş. De asemenea, lansarea se va bucura de prezenţa corului Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” Constanţa, dirijat de asist. univ. dr. Dragoş Mihai Cohal şi acompaniat la pian de conf. univ. dr. Gabriela Oprea.
Cartea a fost lansată, ieri, şi la Galeria Senso din Bucureşti, alături de Doina Păuleanu fiind Andrei Pleşu şi criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară.
Nici un comentariu