Sătul de hiperpolemicile de la televizor şi de cele din grupul de prieteni pe tema graţierii şi amnistiei, am vrut şi eu să-mi reamintesc cum şi de ce bugetarii au astăzi zi liberă. 24 ianuarie este bine marcată pe Wikipedia, mult mai bine decât în capul tinerilor de astăzi, pentru care Domnitorul Cuza a fost, probabil, coleg de liceu cu Giani Kiriţă, dar nu a prins echipa Dinamo. De asemenea, wiki pare să ştie şi să respecte mult mai bine decât întreaga clasă politică Mica Unire şi tot ce a însemnat ea pentru români.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Domnia lui Cuza, de scurtă durată, însă plină de reforme, seamănă ca două picături de apă cu scandalul politic de acum. Tot două tabere politice şi trepăduşii din partidele satelit, un domnitor la început sprijinit de liberali, după care săpat de aceiaşi liberali, trecuţi peste noapte în tabăra conservatorilor. Colonelul Cuza a renunţat atunci de bună voie la domnie, pentru a nu escalada conflictul. În acele vremuri au apărut doi termeni folosiţi până în ziua de astăzi: monstruoasa coaliţie şi regalismul. Primul a fost o  caracterizare a duplicităţii politicienilor, iar al doilea se referă la perioada ce a urmat demisiei lui Cuza, respectiv locotenenţa domnească care a asigurat interimatul până la „importarea” lui Carol de Hohenzollern pentru domnia ţării.

Bunăoară avem aşa: un militar de carieră, care acum o sută şi ceva de ani a preluat un mandat în care a luat de la biserică şi a trecut la stat, a introdus impozite, a reformat agricultura, a elaborat un regulament de navigaţie şi i-a tocmit pe britanici să construiască prima cale ferată din România. Acum avem un preşedinte dascăl faţă cu reacţiunea, dar care, dacă va fi cumva forţat să plece, sigur se va agăţa cu mâinile de scaun. Mai avem un partid la putere care, îmbătat de succesul de la parlamentare, s-a urcat într-o maşină de raliu şi goneşte cu 200 de kilometri la oră pe creasta muntelui, dar fără cască de protecţie şi copilot ca să îl avertizeze din vreme că urmează zonele de risc. Şi mai avem un popor care, vorba antrenorului italian Bergodi care, proaspăt uns la cârma Rapidului, s-a uitat în jurul său cum jucătorii se porcăiau cu şefii clubului şi invers, şi a exclamat: „Toţi ne plângem, dar cine mai munceşte aici?”. Domnilor Iohannis şi Dragnea, More Fair Play Please!

Sursă foto: stiripesurse.ro

(Citit de 121 ori, 1 afisari astazi)