Se vorbeşte mult în zilele noastre. Se vorbeşte mult şi fără rost.
La fel se şi tace. Nejustificat.
Problema este că de multe ori tac cei care ar trebui să vorbească.
A dispărut cuvântul care zideşte, s-au diluat logica şi coerenţa, rareori există „raţiune şi simţire” în discursul public.Sunt foarte puţin vizibili oamenii responsabili care înţeleg şi preţuiesc libertatea de exprimare. Sunt vocali cei care, din nesiguranţă, suficienţă şi lipsă de caracter, folosesc agresivitatea şi minciuna în discursul public ca pe o armă de foc.
Sunt foarte puţin vizibili oamenii responsabili care înţeleg şi preţuiesc libertatea de exprimare.
Sunt vocali cei care, din nesiguranţă, suficienţă şi lipsă de caracter, folosesc agresivitatea şi minciuna în discursul public ca pe o armă de foc. Câteva rafale şi, cine ştie, poate se schimbă percepţia oamenilor…
Percepţia oamenilor funcţionează însă şi înregistrează tot: nehotărârea, aroganţa, lipsa firescului, superficialitatea, vulgaritatea, prefăcătoria, dar mai ales înşelătoria.
În politică, şi nu numai , conjunctura joacă un rol important. Mulţi oameni ajung pe funcţii politice datorită conjuncturii, şi nu neapărat meritelor. Asta nu pentru că meritele nu ar exista, ci pentru că puţini se preocupă să facă numirile politice în baza lor. Importantă este marcarea momentului prin numirea din cadrul partidului.
Există oameni politici care înţeleg acest fenomen şi care încearcă, ulterior numirii în funcţie, să se comporte firesc şi să-şi facă datoria cât mai bine.
Există însă şi oameni politici care, ulterior numirii în funcţie, ţin cu tot dinadinsul să demonstreze că ei au ajuns acolo datorită calităţilor şi inteligenţei –şi nicidecum conjuncturii. Aceştia uită un lucru de bază: oamenii inteligenţi se comportă ca atare, nu trebuie să demonstreze.
În ultima perioadă am constatat pe scena politică locală, la capitolul jocuri de imagine, o concentrare teribilă pentru a se demonstra, pe lângă inteligenţă, şi cunoaştere de administraţie locală.
Tactica diferă în funcţie de locul pe care-l ocupi. Eşti în opoziţie – trebuie neapărat să acuzi. Eşti la putere – atunci transformi primăria într-un laborator de cercetare de unde scoţi câteva soluţii ştiute de tine şi apropiaţii tăi, le înfăţişezi mulţimii cu o atitudine jumătate prietenoasă, jumătate pretenţioasă, iar recunoştinţa pentru o aşa capacitate va trebui să apară. Garantat!
Instituţia primăriei este ceva secundar în toate aceste demonstraţii. Important este ca reprezentantul primăriei să capete imaginea salvatorului, vizionarului, omului care ştie dom`le administraţie locală.
Dar, până să vedem rezultatul demonstraţiilor de imagine, să dăm o raită prin Constanţa: Dezordine şi harababură în şi pe lângă pieţe. Mai avem puţin şi ne vom trezi cu vânzătorii de zarzavat la uşile blocurilor. Mizeria de pe spaţiul public – de nedescris. Fântânile arteziene nu au funcţionat toata vara. Nu am auzit vreo scuză pentru acest fapt.Şi, de când se lucrează la aşa o teribilă demonstraţie, parcă şi domnul primar neales a mai crescut. Acum nu ştiu de unde i se trage: de la funcţie, de la pantofi, de la sondaje, de la Dragnea?!… Rămâne de văzut.Dar, până să vedem rezultatul demonstraţiilor de imagine, să dăm o raită prin Constanţa:
Dezordine şi harababură în şi pe lângă pieţe. Mai avem puţin şi ne vom trezi cu vânzătorii de zarzavat la uşile blocurilor.
Mizeria de pe spaţiul public – de nedescris.
Fântânile arteziene nu au funcţionat toata vara. Nu am auzit vreo scuză pentru acest fapt.
Mizerie, gunoaie lângă imobilele în construcţie pe bulevardele principale ale oraşului.
Starea fizică a multor şcoli din Constanţa – deplorabilă.
Percepţia oamenilor despre instituţia primăriei – dacă nu ai o cunoştinţă acolo, nu rezolvi nimic!
Poate că este falsă această percepţie, dar nu am sesizat voinţa pentru a demonstra contrariul.
Comunicarea dintre primărie şi cetăţean este mai confuză ca niciodată.
Toate aceste probleme sunt evidente. Evidentă e şi lipsa de prioritizare în rezolvarea lor.
Intuiesc următoarea întrebare: „De ce nu aţi sesizat aceste lucruri în Consiliul Local?”
Am sesizat multe probleme. Pentru unele dintre ele s-a început timid căutarea şi aplicarea unor soluţii.
Dar dacă sesizarea este necesară şi pentru problemele evidente – atunci despre ce administraţie locală vorbim ? Despre ce capacitate managerială vorbim? Despre ce calităţi şi merite vorbim?
Trecerea de la etapa Regelui Soare la o etapă a normalităţii nu are cum să fie uşoară. Am tăcut o perioadă tocmai pentru ca am înţeles acest lucru.
Ce nu înţeleg este de unde tupeul de a vorbi cu nonşalanţă despre cunoaşterea administraţiei locale, în condiţiile în care toată Constanţa este o rană deschisă?
De unde tupeul de a prezenta soluţiile PSD Constanţa la problemele cauzate tocmai de PSD Constanţa – ca pe inventarea apei calde?De unde tupeul de a prezenta soluţiile PSD Constanţa la problemele cauzate tocmai de PSD Constanţa – ca pe inventarea apei calde?
De fapt ce propune PSD Constanţa? Să uitam că PSD a inventat şi cultivat Regele Soare? Să uităm că toţi consilierii şi viceprimarii PSD nu mişcau în front la vreun cuvânt sau la vreo mişcare a liderului lor suprem? Să uităm că, la şedinţele Consiliului Local, toţi oamenii PSD-ului votau la comandă, vorbeau la comandă şi, culmea!, râdeau la comandă? Să uităm de problemele grave ale regiilor autonome din subordinea primăriei? Să uităm că nu mai avem parcuri şi trotuare? Să uităm de lipsa investiţiilor şi pierderea credibilităţii unui întreg oraş?!!!
Să uităm TOT şi să ne apucăm de admirat noua viziune, noua strategie a PSD Constanţa?!
Eventual să fim înţelegători… În cadrul PSD Constanţa oamenii de bine nu au putut să se manifeste. Cum să te manifeşti din poziţia de viceprimar? Cum să te manifeşti din poziţia de Director General al RAJA Constanţa?
Simplu. Făcând dovada măcar uneori că sunteţi într-o simbolică opoziţie faţă de cei de care vă deziceţi acum pe la colţuri…
Scuzaţi! Nu vă dezminţiţi defel. Proiectele iniţiate de Mazăre şi Constantinescu trebuie să continue, că doar au făcut atâta bine PSD-ului!
Nu contează cât rău au făcut Constanţei!
Probleme de morală nu există în PSD. Probleme de morală nu au existat pentru foştii lideri ai PSD Constanţa şi pare să nu existe nici pentru actualii lideri PSD.
Pentru corectitudine: probleme de morală nu prea există în politică.
Poate că e timpul să le aducem în discuţie. Rând pe rând.
Am vorbit astăzi despre PSD. Mâine e timpul să vorbim deschis despre problemele de morală din PNL. M-am hotărât să vorbesc. Îi invit şi pe alţii să o facă. E un exerciţiu necesar.Am vorbit astăzi despre PSD. Mâine e timpul să vorbim deschis despre problemele de morală din PNL. M-am hotărât să vorbesc. Îi invit şi pe alţii să o facă. E un exerciţiu necesar.Altfel, dreptul nostru de liberă exprimare s-ar transforma în privilegiul lor de liberă manipulare sau defăimare!
Altfel – Constanţa noastră s-ar transforma definitiv în Constanţa lor.
Dacă în politică ar exista mai mulţi oameni ca Ana Marcu, Constanţa ar arăta altfel…..Sper ca iniţiativa ei, morală de altfel…să fie imbrăţişată şi de alţi politicieni, care să facă scut în jurul ideilor ei şi să să nu se trezească, în demersul ei, singură…la un moment dat…Succes !!!!!!
La inceputul anilor’80,Ceausescu a dat o directiva conform careia,daca nu erai membru PCR,nu puteai ocupa o functie de conducere(nici macar aceea de sef de tura intr-o intreprindere de stat obscura)Neocomunistii,care domina partidele postrevolutionare,au perpetuat aceasta directiva,transformand clasa politica romaneasca intr-una de mutanti ce executa ordinele unui big brother corespunzator fiecarui partid.Acestor oameni le este interzis sa gandeasca,daca vor sa-si pastreze ciolanul.Concluzia:cu comunisti nu se poate face capitalism.QED!