Mi-ar plăcea să ştiu numărul de telefon al bătrânelului care mă suna la redacţie acum vreo cinci – şase ani ca să mă înjure de mamă pentru că scriam împotriva primarului Radu Mazăre. Sau pe al bunicuţei care îi sărea în braţe primarului şi apărea pe toate afişele şi clipurile electorale în campanie.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Recunosc, mi-ar plăcea să-i sun şi să-i întreb: Cum e, bre, tataie / mamaie, a fost bine cu Radu Mazăre, da? A fost bine că am plătit taxă de habitat (salubrizare) triplă, ca să mănânce gurile familiei Martin, da? A fost bine că am plătit gigacaloria cea mai scumpă din ţară ca să întreţinem un RADET supradimensionat condus de prietenul penal al grupării Mazăre – Constantinescu, nu-i aşa? A fost bine că nu s-a construit nimic în oraşul acesta, cu scuza că nu dă bani guvernul „lui Băsescu”, iar mai apoi fără nicio scuză, doar cu un munte de nesimţire? A fost bine că centrul vechi a fost lăsat în paragină decenii, iar acum a fost reabilitat de mântuială, tot în urma unor contracte cu clienţi ai clicii Mazăre, şi a început deja să se degradeze? A fost bine că agenţii economici obişnuiţi, ăia fără legături cu stăpânirea, abia au supravieţuit, cocoşaţi de taxe inepte şi de concurenţa neloială, împiedicaţi să se dezvolte astfel încât să aibă mai mult profit, din care să crească şi bugetul Constanţei, şi piaţa muncii pentru constănţeni?

Nu, bre, n-a fost bine, dar, când scriam despre toate acestea, unii ne înjurau, unii ziceau că suntem obsedaţi de Mazăre, orbiţi de ură sau de resentimente de natură personală, alţii doi bani nu dădeau pe informaţiile noastre şi se uitau cu evlavie către „Mazăre, mânca-l-ar mama!” încasându-şi jenanta mită electorală – puiul, zahărul, uleiul… – atât   de des sau de rar cum avea stăpânul chef să le-o dea.

Le plăcea, în schimb, să-l audă pe barosan când venea el la televizor şi le-o zicea adversarilor politici sau de orice fel. Ce mai conta că plăteau întreţinerea de-i ustura… buzunarul sau că făceau frigul în casă sau se spălau cu apa din calorifere, de vreme ce aveau privilegiul să-l aplaude pe Măzărică atunci când le spunea el procurorilor, cu sete, cu inconfundabilul său rârâit, să-l pupe-n cur?! Ăsta, primar, dom’le, băhrrrbat adevăhrrrat, ce ne trebuia nouă un om cinstit şi la locul lui, care să-şi privească misiunea cu responsabilitate?!

Ceea ce se întâmplă acum este DOVADA că am fost furaţi sistematic, ani de zile, de o gaşcă sinistră. Iar aceia care au susţinut-o prin vot ar trebui să-şi dea acum palme în faţa oglinzii, să se autoflageleze în public sau măcar să-şi ceară iertare în faţa copiilor şi nepoţilor pentru răul pe care l-au făcut.

Cât despre schimbarea de azi – o relativă normalizare a nivelului taxelor, o aparentă civilizare a raporturilor dintre autoritatea publică şi cetăţean, o cosmetizare a reprezentanţilor puterii (cravată cu buline, discurs de om normal, nu de măscărici needucat, nervi ţinuţi în frâu, dispariţia personajelor de tip Gabi Stan) – nu mă poate convinge că ar fi vorba de mai mult decât strategii electorale. Un om care a fost viceprimarul lui Mazăre timp de şase ani, oricât ar fi de civilizat în comparaţie cu predecesorul său, nu are, din punctul meu de vedere, nicio autoritate morală până când nu pune cărţile pe masă, până când nu recunoaşte că a fost complice – poate pasiv – la un furt imens din buzunarele constănţenilor şi/sau la o gestionare iresponsabilă, proastă, păguboasă a intereselor şi bugetului municipiului.

Cam aşa stă treaba, bre, tataie/mamaie… Eu sunt convinsă că abia aşteptaţi să învăţaţi să-l adulaţi şi pe Făgădău, dar am impresia că diferenţa nu e de substanţă, ci doar de aparenţă.

(Citit de 4.787 ori, 1 afisari astazi)