Ştefan Paraschiv are 18 ani, este elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân şi la finalul săptămânii trecute a lansat primul număr al revistei Manifest româneşte, „revistă de artă, de cultură şi de istorie românească, publicaţie ce serveşte crezul naţionalist curat”. Nu ştii cum să scrii despre această lansare, despre această revistă şi mai ales despre acest băiat, fiindcă Ştefan pare să contrazică aproape tot ce-ţi poţi imagina despre tinerii de 18 ani. Ştefan Paraschiv pare cumva străin de propria sa generaţie, chiar de timpurile actuale, fiind animat de idealuri care transcend vârsta sa.
Manifest româneşte nu este o foaie de clan
„Manifest româneşte nu este o foaie de clan. Manifest româneşte nu este publicaţie asemeni acelora publicate de nişte falşi elitişti, cu dileme false. Manifest româneşte, dincolo de a fi un crez tipărit, este o declaraţie de dragoste şi o mărturisire de credinţă. Şi încă o încercare disperată din partea mea de a mă convinge că nu sunt singur în această luptă. Am certitudinea că tinereţea lipsită de ideal, de luptă, de manifestare, nu este decât o jalnică pierdere de vreme, care va naşte mai apoi oameni prinşi în chingile fricii, ale laşităţii, adică nişte rataţi. De aceea, Manifest româneşte este un album străpuns de nerv şi de dor. Cine altul, dacă nu verbul reprezintă arma tânărului?!”, a mărturisit Ştefan Paraschiv, vineri seară, în cadrul lansării revistei, eveniment organizat la Librăria Cărtureşti, în mijlocul prietenilor, al colegilor săi, precum şi al celor care-i susţin entuziasmul, dăruirea, nervul, iar aici trebuie amintiţi istoricul Gheorghe Dumitraşcu şi fiica sa, Lavinia Gheorghe Dumitraşcu, de asemenea istoric.
„Am înţeles că trebuie să intervin cumva în traiectoria lui”
Prezent de asemenea la eveniment, Gigi Căpăţână, directorul Radio Neptun şi unul dintre oamenii care îl susţin pe Ştefan Paraschiv, a declarat: „Sunt mândru că sunt contemporan cu Ştefan Paraschiv. Ne-am întâlnit şi, aşa cum se spune, poate întâlnirile astea nu sunt întâmplătoare. În momentul în care ne-am întâlnit am înţeles că trebuie să intervin cumva în traiectoria lui”. Pe lângă faptul că scrie şi că pare potrivit pentru scenă, în ideea în care ar putea să-şi construiască o carieră în teatru, Ştefan, copilul mare de doar 18 ani, realizează săptămânal o emisiune la Radio Neptun.
Spuneam că e greu să scrii despre Ştefan Paraschiv, pentru că lui nu i se potrivesc deloc versurile celor de la Vama Veche: „Am doar 18 ani,/Sunt nebun, iubesc şi nu am bani/Visele mele/Se împlinesc/Când bat din palme sau când clipesc!”. Acestui băiat nu i se îndeplinesc visurile doar dacă bate din palme. Munceşte pentru ele. Se enervează. Transpiră. Disperă. Pentru ca mai apoi să spere din nou. Să creadă. Să dăruiască. Să se entuziasmeze.
Manifest româneşte a apărut într-un tiraj simbolic la Editura Dobrogea şi este un bianual. În paginile primului număr al revistei, număr dedicat maestrului Papil Panduru de la Teatrul Mic din Bucureşti, manifestă, aşa cum spune Ştefan, şi Ileana Vulpescu şi Gheorghe Dumitraşcu.
Îmi doresc ca Manifest româneşte să crească, iar lui Ştefan Paraschiv îi urez cât mai multe cuvinte pentru luptele sale.
Invităm toţi cititorii Constanţa noastră să viziteze pagina facebook şi să lectureze revista Manifest Româneşte, în format electronic:
https://www.facebook.com/manifestromaneste?fref=nf