Cu mai bine de zece ani în urmă, tânăr şi entuziast gazetar, am pus umărul la editarea unui nou ziar al Constanţei, Jurnal de Constanţa. Eu am ales citatul capului de ziar de la pagina întâi: „Curajul înseamnă a-ţi alege o meserie şi a o face bine, oricare ar fi ea”- Jean Jaures. Atunci nu ştiam cât de bine am potrivit-o. Şi nu vorbesc aici de cât de bine îmi fac eu şi alţi colegi de breaslă meseria, cititorii stabilesc asta.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Redacţia Jurnalului de Constanţa a încercat să îşi facă bine meseria, dar s-a pus contra lui Radu Mazăre. Ne-a evacuat din sediu cu gealaţii de la firma sa de pază, am continuat să scoatem ziarul dintr-un apartament. Personal, din toată povestea m-am ales cu două procese. Mazăre şi Nicuşor Constantinescu ne-au cerut mie şi unui alt coleg câte un miliard de lei vechi pentru că am scris că fură. Ne-am judecat patru ani, majoritatea perioadei fără avocat (cine se risca să apere doi renegaţi de administraţia Mazăre?) şi, până la urmă, cu ajutorul jurisprudenţei europene, am câştigat. Nu m-am lăudat, foarte puţină lume a ştiut asta. Nici nu aveam de ce să ne lăudăm, ne făcusem bine meseria şi atât.

Am plecat de la Jurnalul de Constanţa pentru România Liberă şi apoi spre alte destinaţii. Mi-a plăcut că citatul ales de Martinescu a rămas la locul său ani mulţi după plecarea mea, până când Jurnal de Constanţa şi-a dat ultima suflare.

Azi am aflat că la TV Neptun încep disponibilizările. Perfect logic, bănuiam de mult acest lucru, o televiziune supradimensionată rămasă fără „tătucul” Strutinski şi banii lui nu are cum să supravieţuiască pe piaţa liberă. O televiziune prin care tripleta penală a sifonat ani în şir bugetul oraşului, o televiziune cu care concurez direct de când lucrez şi eu la un alt post TV.

Dar o televiziune unde lucrează oameni, colegi de-ai mei. Pe mulţi îi cunosc de pe teren că, de, niciodată nu mi-a plăcut obedienţa, dintotdeauna am vrut şi nu întotdeauna am primit relaţii corecte cu patronii, dar nici nu am ajuns vreun şef. Prin urmare, „bag” şi acum conferinţe, accidente, incendii şi altele asemenea. Unii de la Neptun au fost aroganţi cu mine pe teren, că doar lucrau la TV-ul salvamarului, alţii au fost băieţi buni. Mă rog, fiecare cum a învăţat şi cum înţelege să se poarte.

Acum aroganţii şi nearoganţii aşteaptă înfriguraţi să vadă cine mai rămâne. Personal, am trecut prin trei valuri de disponibilizări de când lucrez în presă. Eu am avut noroc, dar alţi colegi, nu. Ştiu ce înseamnă să aştepţi o decizie a conducerii, nu întotdeauna corectă cu subordonaţii. Ştiu ce înseamnă să ai rate şi să constaţi că nu o să mai ai cum să le achiţi. Am trecut şi prin astea. Tocmai de aceea vă spun să nu vă bucuraţi, chiar dacă TV Neptun – ul a dat vreodată în voi. Curajul înseamnă a-ţi alege o meserie şi a o face bine, oricare ar fi ea. Chiar dacă lucrezi la TVN.

(Citit de 511 ori, 1 afisari astazi)