Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa trebuia să se reunească ieri în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi a evenimentului figurând 51 de proiecte de hotărâre. Pentru prima dată în ultimii zece ani (dacă nu chiar mai bine), şedinţa CLM Constanţa nu s-a putut desfăşura din cauza lipsei se cvorum. Conform explicaţiilor Marcelei Enache, secretarul CLM, mulţi dintre consilierii locali sunt plecaţi din localitate, fie în concedii, fie cu alte interese. La eveniment veniseră doar şapte consilieri locali, niciunul dintre aceştia nefiind însă de la PSD.
Pentru că presa avea nelămuriri, consilierul local PNŢCD Tudorel Chesoi a găsit de cuviinţă să explice situaţia: „Sunt mulţi în concediu, cred că nu se făcea cvorumul şi probabil că atunci şi alţi colegi, ca şedinţa să decurgă în legalitate, au hotărât să nu participe acum. Nu sunt toţi în colegiu, sunt foarte mulţi. Nu cred că este un boicot, cred că este o gândire politică unanimă”, a declarat Chesoi, erijându-se cumva în purtătorul de cuvânt al PSD.
Consilierii locali au speculat o aşa-numită boicotare a lui Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, chiar din partea propriilor săi colegi de partid. În realitate, însă, a fost vorba despre o decizie politică. O regie marca PSD aplicată la nivel de administraţie locală. Asta pentru că, în condiţiile în care mulţi dintre social-democraţii din CLM sunt într-adevăr plecaţi din localitate, exista riscul ca anumite proiecte de hotărâre care aveau nevoie de două treimi din voturi pentru a fi adoptate să nu treacă. Fapt pentru care consilierilor PSD li s-a transmis să nu participe la şedinţă.
Unul dintre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi şi care cu siguranţă nu ar fi întrunit numărul de voturi necesare era cel privind rectificarea bugetului municipal al Constanţei pe 2015. Amintim că, în actualul mandat, consilierii locali din vechiul PDL s-au opus constant proiectelor legate de bugetul local, fără însă a avea niciodată un punct de vedere bine argumentat. În unele situaţii, ei au „omis” chiar să-şi argumenteze fie abţinerea, fie votul negativ. De asemenea, trebuie reamintit că nici în formula noului PNL ei nu au votat proiectele legate de bugetul municipiului Constanţa, făcând notă discordantă cu noii colegi de partid, liberalii cu tradiţie.
O nouă şedinţă a Consiliului Local a fost convocată pentru data de 13 octombrie, de la ora 12.00, cu deosebire că, faţă de şedinţa de ieri, convocatorul de săptămâna viitoare cuprinde 55 de proiecte de hotărâre. Unul dintre acestea se anunţă interesant, căci face referire la aprobarea numărului şi cuantumului burselor aferente semestrului I al anului şcolar 2015-2016 pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat.
Ieri după amiază, Partidul Social Românesc (PSRO) Constanţa a dat publicităţii un comunicat de presă în care a subliniat că „dezaprobă sfidarea consilierilor municipali faţă de cetăţeni, după ce şedinţa de astăzi (n.r. ieri) s-a amânat pentru că anumiţi consilieri sunt în vacanţă”.
Oficial, PNL Constanţa nu a avut nimic de spus pe acest subiect.
Concluzii
Disciplina PSD funcţionează ireproşabil. Nicio fisură, nicio neînţelegere în rândul consilierilor locali social-democraţi, care au respectat decizia de a nu veni la şedinţă. Chiar şi Vasile Chirondojan, alintat nea Ţuţu, a făcut cale întoarsă din faţa sediului Consiliului Judeţean, cu doar câţiva metri înainte de a ajunge la şedinţă. I se transmisese, pesemne, că de data aceasta e mai bine să lipsească.
Dincolo, însă, de această disciplină uşor dictatorială din cadrul PSD, vorbim totuşi despre o administraţie locală care, dacă ar fi ştiut să gestioneze corespunzător problemele acestui oraş în ultimii ani, ar fi acţionat exclusiv în interesul cetăţeanului, şi nu stimulată de interese personale şi politice, şi unele, şi altele meschine. De asemenea, dacă aleşii locali care se pretind de dreapta ar fi ştiut să facă opoziţie, cu argumente imbatabile şi dacă, de asemenea, ar fi catadicsit să vină mai des pe la şedinţe (şi nu cum obişnuieşte consilierul PNL Virgil Lixandru, o şedinţă – da, două – nu) nu s-ar fi ajuns, poate, la situaţia în care un partid politic, în speţă PSD-ul, să dicteze la toate nivelurile. Or, ceea ce se întâmplă în ultimii ani, este o sabotare a interesului public. De către PSD şi de către noul PNL, în egală măsură. Dar asta e deja tradiţie la Constanţa. Atâta timp cât Consiliul Local Constanţa pare departe de lumea dezlănţuită, constănţenii pot sta liniştiţi… Consilierii locali lucrează pentru ei. Din concediu.
Nici un comentariu