Universitatea „Ovidius” din Constanţa organizează, în 25 – 26 noiembrie, o conferinţă internaţională intitulată „Studiile româneşti în context inter- şi transdisciplinar. In memoriam Marin Mincu”.
Evenimentul este cea de-a cincea conferinţă anuală a Centrului de cercetare şi dezvoltare profesională „Studiile Româneşti în Context Internaţional” (STUR), centru coordonat de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun. Această ediţie este organizată în colaborare cu Centrul de cercetare „Metacogniţie şi Transdisciplinaritate”.
În afară de obiectivele ştiinţifice ale manifestării, concentrate pe „reliefarea întregul complex de probleme conceptuale şi practice cu care se confruntă astăzi studiile româneşti, pe fundalul unei tot mai accentuate deplasări de accent spre inter- şi transdisciplinaritate”, organizatorii au vizat, aşa cum arată titlul conferinţei, şi un aspect ce ţine de istoria universităţii şi a facultăţii de litere: „Dorim în acelaşi timp să omagiem o personalitate remarcabilă, care şi-a dedicat întreaga carieră promovării studiilor româneşti, dar şi rigorii metodologice, profesorul Marin Mincu, fondatorul Facultăţii de Litere, de la a cărui plecare dintre noi se împlinesc anul acesta şapte ani”.
Marin Mincu (28 august 1944 – 4 decembrie 2009) a fost poet, romancier, critic literar, istoric literar, profesor universitar, desfăşurându-şi activitatea în România – în principal ca profesor la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, între 1990 şi 2009, dar şi în calitate de conducător de doctorate la Universitatea din Bucureşti, în aceeaşi perioadă, până la deces – şi în Italia – la Facultăţile de Litere și Filosofie ale Universităților din Torino, din Milano şi din Florența, ca lector, conferenţiar şi apoi profesor universitar titular.
Şi-a început cariera la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic din Constanța, în 1968, ca preparator. În 1971, la numai 27 de ani, a devenit doctor în filologie, ascensiunea sa până la titlul de profesor universitar fiind rapidă.
Opera lui numără peste 40 de volume (literatură şi critică literară, în limba română şi în limba italiană) şi nenumărate studii şi articole în toate revistele literare din România, inclusiv în revista Tomis din Constanţa, unde M.M. a deţinut o rubrică permanentă din 1968.
Se numără printre fondatorii Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în 1990, fiind cel care a deschis drumul către ministrul Educaţiei de la acea vreme, reputatul filosof Mihai Şora. Marin Mincu a propus numele „Ovidius” şi s-a luptat pentru a obţine terenul pentru campus şi finanţarea pentru construcţie.
Ca prim decan al Facultăţii de Litere a obţinut de la ministerul educaţiei dreptul Universităţii „Ovidius” de a organiza doctorantură la Constanţa. Primul doctor format la „Ovidius” de către Marin Mincu a fost latinistul Ştefan Cucu, teza sa fiind intitulată „Influenţa lui Ovidius asupra literaturii române”.
Primul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” a fost decernat în 1994, la iniţiativa lui Marin Mincu, regretatului lingvist Eugen Coşeriu, pe atunci profesor emerit la Universitatea Tübingen, Germania.
Tot la invitaţia lui Marin Mincu, în 1996 Umberto Eco a vizitat universitatea „Ovidius” şi a primit la Constanţa titlul de Doctor Honoris Causa, deşi acelaşi titlu îi fusese propus şi de Universitatea din Bucureşti, care a reuşit abia în 2015 să i-l decerneze.
Conferinţa începe vineri, la ora 17, în sala Umberto Eco, cuprinzând şi un spectacol colaj din poezia lui Marin Mincu, în interpretarea studenţilor de la Facultatea de Arte.
Sursa foto: octaviansoviany.wordpress.com
1 comentariu