Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa a anunţat, ieri după amiază, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Potrivit BEJ, rezultatele pentru Camera Deputaţilor arată astfel: PSD – 44,76%, PNL – 20,27%, USR – 8,88%, PMP – 8,59%, ALDE – 6,83%. În ceea ce priveşte Senatul, conform Biroului Electoral Judeţean, rezultatele sunt următoarele: PSD – 45,44%, PNL – 21,64%, USR – 8,80%, ALDE – 6,29%, iar PMP – 8,55%.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Este evident că PSD a „ras” totul în judeţul Constanţa. Ca şi la nivel naţional, de altfel. Social-democraţii au câştigat în 62 din cele 70 de localităţi din judeţ, în toate oraşele şi municipiile, cu excepţia localităţii Eforie. În municipiul Constanţa, din cele 210 secţii de vot, 206 au fost adjudecate de PSD.

Aşa cum arată rezultatele, mandatele parlamentare vor fi distribuite, cel mai probabil, în felul următor: în Camera Deputaţilor social-democraţilor le revin cinci mandate, liberalilor – două mandate, PMP – un mandat, ALDE – un mandat, USR – un mandat. La Senat, social-democraţii „împuşcă” două mandate, PNL, unul, dar speră la încă unul, în urma redistribuirii, USR – unul, dar şi PMP speră la un mandat, tot aşa, în urma redistribuirii.

 

Mai puţin parlamentari liberali

 

Deşi a venit o listă nouă de candidaţi – oameni noi, fără probleme penale sau de altă natură – PNL Constanţa nu a reuşit să obţină, prin vot direct, decât trei mandate parlamentare, deşi miza pe cinci, chiar şase. Liberalii încheie mandatul parlamentar 2012-2016 cu cinci parlamentari (senatorul Puiu Haşotti şi deputaţii Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu, Victor Manea şi „adoptatul” Mihai Tararache, iniţial deputat PP-DD), dar debutează în noul Parlament cu, cel mai probabil, doar trei. Momentul este cu atât mai greu pentru liberali cu cât, aşa cum am menţionat, spre deosebire de social-democraţi, candidaţii PNL au fost cu toţii noi, dar şi având în vedere scorul mare obţinut la alegerile locale de acum şase luni.

Social-democraţii constănţeni se declară extrem de încântaţi de rezultat. Fără o listă de candidaţi „împrospătată” în întregime şi cu un candidat impus de centru, în persoana lui Iulian Iancu, PSD a obţinut, în urma scrutinului de duminică, şapte mandate parlamentare.

Harta parlamentară a judeţului Constanţa este, acum, complet reconfigurată. Spre deosebire de alegerile generale din 2012, la scrutinul din 11 decembrie nu a mai existat USL. Au existat, în schimb, două formaţiuni politice noi, USR şi ALDE, dintre care una a obţinut un scor remarcabil, iar asta deşi nu are decât şase luni de la înfiinţare (USR).

 

Sursa foto: romanialibera.ro

(Citit de 208 ori, 1 afisari astazi)