Consiliul Local Municipal (CLM) este, cel mai probabil, forul decizional cu cea mai proastă imagine în rândul alegătorilor din Constanţa. Cumva, un Parlament mai mic, care nu se bucură de credibilitate în ochii cetăţenilor, lucru de înţeles, având în vedere hotărârile luate de CLM Constanţa, cel puţin în ultimii opt ani (uriaşa taxă de habitat, diminuată doar după trimiterea în judecată, de către DNA, a firmei Polaris este doar un exemplu).
Pe de altă parte însă, Consiliul Local este sau ar trebui să fie oglinda destul de fidelă a celor care au votat la alegerile locale. În urma scrutinului din 5 iunie, CLM Constanţa a suferit ceea ce am putea numi o „schimbare la faţă”. UNPR şi PP-DD au ieşit din cărţi, dar a intrat PMP, partid care, în urmă cu patru ani, nu exista. USL este de domeniul trecutului, iar PNL intră oficial în opoziţie. Surprinzător, în noul consiliu local intră şi un independent.
Insuportabila „uşurătate” a opoziţiei…
Vom prezenta, în continuare, configuraţia Consiliului Local Municipal Constanţa din 2016, comparativ cu cea din 2012. În urmă cu patru ani, mandatele din CLM Constanţa erau distribuite astfel: 18 mandate reveneau USL (15 PSD, 3 PNL), trei – PP-DD-ului, două, UNPR-ului, trei – PDL-ului şi un mandat PNŢCD-ului.
Chiar şi până la destrămarea USL, în februarie 2014, liberalii din CLM (Ana Marcu şi Radu Matei şi mai puţin Virgil Lixandru) aveau mari divergenţe de opinie cu PSD, respectiv cu fostul primar Radu Mazăre. Unele dintre acestea s-au iscat pe tema majorării taxei de habitat şi a defilării de care alegorice în staţiunea Mamaia, în timpul sezonului estival.
În ceea ce priveşte PP-DD-ul, doi dintre consilierii săi, Gabriel Candindatu şi Valentin Surghie, au trecut, în octombrie 2014, în barca PSD. Ce-i drept, nici până atunci nu se omorâseră ei cu opoziţia. Cel de-al treilea fost consilier PP-DD din CLM Constanţa, Dede Perodin, a candidat, în 2016, pe lista PSD de consilieri locali.
Nici UNPR nu a rămas în Consiliul Local Constanţa în formula în care a intrat: Harry Boiagian şi Adrian Roşu. În ianuarie 2014, Boiagian demisiona din CLM, pentru că funcţiile contractuale din Inspectoratul de Stat în Construcţii deveniseră funcţii publice, iar el era şi este şi acum director tehnic în cadrul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est. A fost înlocuit de Valeriu Ene care, peste doar câteva luni, a trecut în barca PSD, odată cu Surghie şi Candindatu.
În pofida demersurilor Anei Marcu, ale lui Radu Matei şi ale ţărănistului Tudorel Chesoi (ale acestora din urmă mai slab documentate), menite să facă opoziţie, PSD s-a simţit în Consiliul Local Constanţa, în perioada 2012-2016, ca peştele în apă. Cât despre foştii consilieri PDL (Sorina Tuşa, Stelian Gima şi Iustin Fabian Roman), în cazul lor nu putem vorbi despre o opoziţie serioasă, fiindcă de foarte multe ori intervenţiile acestora în plenul şedinţelor n-au iscat decât ironii şi râsete înfundate.
In and out
Rezultatul alegerilor locale din 5 iunie a reconfigurat Consiliul Local Municipal Constanţa. PSD-ului îi revin 13 mandate, PNL-ului – 10, PMP se bucură de trei mandate, iar cel de-al 27-lea mandat de ales local a fost adjudecat de un independent (Andrei Popescu). Potrivit anunţurilor oficiale ale PSD şi PMP, partidul condus, la Constanţa, de fostul prefect Claudiu Palaz va susţine numirea în cele două fotolii de viceprimar a consilierilor PSD. Cu alte cuvinte, graţie alianţei în plan local cu PMP, PSD va face din nou cărţile în CLM Constanţa.
De cealaltă parte a baricadei, liberalii se află acum la începutul unei opoziţii dificile, dar nu imposibile, dacă este corectă, argumentată şi mai ales asumată. Având însă experienţa pseudo-opoziţiei pe care PNL a făcut-o, în ultimii opt ani, la Constanţa, în special în mandatul 2008-2012, constănţenii nu au aşteptări foarte mari referitoare la atitudinea liberalilor.
Nici un comentariu