Joia trecută, am dat nas în nas cu Emanoil Moraru. În formă ca de obicei, fostul şef al DIAS Constanţa nu şi-a pierdut nimic din jovialitatea şi energia caracteristice vremurilor când era boss-ul „mascaţilor” constănţeni. Lui Emil i-a rămas adrenalina în sânge şi cred că şi la 80 de ani (îi doresc să apuce mult mai mult) tot ar intra în dispozitivul de luptă, dacă situaţia o va cere.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Vineri dimineaţa, fosta sa unitate a desfăşurat exerciţii demonstrative de Ziua Poliţiei Române. O maşină suspectă blocată în trafic, presupuşi terorişti puşi la pământ, câini de intervenţie în acţiune şi o operaţiune de neutralizare a unei încărcături explozive. Aceasta din urmă mi-a atras atenţia pentru că, fix cu o zi înainte, geniştii Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale au avut alarmă cu bombă la gara din Constanţa. Un uituc şi-a lăsat bagajul în gară şi toată lumea a fost evacuată. Dacă mă uit la Belgia, zic bine că a fost aşa. Să îşi uite ameţiţii bagajele în tren, decât să dea nenorocirea peste noi. Sper să vegheze la asta Cel de sus şi, deopotrivă, mascaţii constănţeni.

Şi să nu credeţi că luptătorii SIAS o duc ca în rai. La standul de prezentare a tehnicii de luptă, am văzut veste şi căşti antiglonţ, un Glock performant de nouă milimetri şi, în rest, armament de asalt de pe vremea lui Pazvante Chiorul: PSL-uri, AK-uri cu pat rabatabil şi un fel de carabină chinuită, inventată pe vremea lui Ceauşescu. Chestorii Poliţiei Române nu au fost prea darnici cu „mascaţii”. Tehnica de luptă este învechită, noroc că băieţii ăştia trag zi şi noapte de dotările pe care le au şi vor să facă treabă bună. O zi normală de lucru la SIAS Constanţa înseamnă minimum şase ore de antrenament, plus teorie, plus intervenţii. Pentru riscurile la care se expun, nu primesc nici medalii, nici bani în plus. E doar satisfacţia lucrului bine făcut şi poate o frântură de zâmbet sub cagulă. LA MULŢI ANI, SIAS CONSTANŢA, LA MULŢI ANI, POLIŢIA ROMÂNĂ!

 

Sursa foto vice.com

(Citit de 308 ori, 1 afisari astazi)