Ieri după-amiază, constănţenii s-au adunat în faţa Prefecturii, mobilizaţi prin evenimentul creat pe Facebook, „Tăcerea ucide – Constanţa – Vino în stradă!”. Mitingul a început la 18.30, când pe platoul din faţa Casei albe erau circa 300 de oameni (estimarea jandarmilor). Treptat, mulţimea a crescut, până la 600 – 700 de persoane. Cu steaguri, cu megafoane, cu pancarte improvizate – mai elocvente decât cele pregătite de profesionişti, tipărite pentru mitingurile de partid –, participanţii la miting au început cu imnul de stat, şi nu s-au încurcat la versuri. La megafon s-au aflat, cu rândul, tânărul Andrei Burghelia, de la Asociaţia Elevilor din Constanţa, Cătălin Anghel, director de vânzări la Crucial Systems şi activist cunoscut, organizator obişnuit al mitingurilor pentru Constanţa, şi arhitectul Andrei Chivu, care a manifestat şi el în ultimele luni, în special pentru probleme legate de urbanism (extinderea City Mall, piste pentru biciclete etc.).

Promotii tablouri pecanvas.ro

Manifestanţii au scandat „Pentru sânge de copii / Corupţii în puşcării!”, „Constanţa, trezeşte-te!”, „Anticipate!”, „Colectiv!”, „Corupţia ucide!”, „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie!”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!” şi au aplaudat furtunos demisia guvernului.

După ora 19, s-a format o coloană de manifestanţi care a pornit pe bulevardul Tomis în sus. La acel moment erau aproximativ 700 de oameni, dar pe drum s-au alăturat şi alţi constănţeni. O parte dintre constănţeni au rămas la Prefectură, pentru ca cei care au venit mai târziu la miting să nu găsească locul părăsit, dar s-au mutat spre harta Dobrogei, alături de lumânările aprinse în memoria victimelor de la clubul Colectiv.

Coloana s-a oprit în faţa fostului restaurant Beirut, în incendiul căruia anul trecut au pierit trei tinere, şi participanţii au ţinut un moment de reculegere, după care au continuat drumul pe Tomis, apoi au trecut spre Lăpuşneanu, până la Casa de Cultură şi înapoi spre Prefectură. Poliţia şi jandarmii au supravegheat şi nu au raportat nici un incident. Singurul moment tensionat a fost la început, în faţa Prefecturii, când un grup care se manifesta ca o galerie de fotbal a încercat să acopere celelalte scandări, dar a fost pus la respect de manifestanţi. Tot din acel grup s-a auzit şi o petardă explodând. Din estimările Jandarmeriei, circa 4000 de oameni au participat la marş şi miting.

Majoritatea constănţenilor şi-au arătat surprinderea, dar şi satisfacţia că, în sfârşit, intrăm şi noi în rândul lumii, că participăm la revolta colectivă a unei ţări întregi şi ne ridicăm împotriva minciunii şi corupţiei.

(Citit de 764 ori, 1 afisari astazi)