Gala Premiilor Operelor Naţionale, ajunsă la ediţia a patra – prima care a avut loc în Bucureşti – a premiat spectacole, regizori, coregrafi şi artişti pentru stagiunea 2015 – 2016. Balerinul şi coregraful Horaţiu Cherecheş, vedeta incontestabilă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa (TNOB), a primit o recunoaştere aşteptată, demonstrând încă o dată valoarea trupei de balet „Oleg Danovski”, chiar şi după ce a trecut prin vicisitudini nemeritate.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Au fost acordate 15 premii în competiţie şi 12 premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, iar momentele artistice ale serii au fost susţinute de Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), de tenorul Roberto Alagna, soprana Nelly Miricioiu şi balerina Esther Jurado, cu participarea Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi a Corului ONB. Dirijor a fost Marcello Mottadelli, coordonator artistic muzical al ONB.

Cel mai bun coregraf a fost desemnat Horaţiu Cherecheş de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, pentru spectacolele „Crăiasa zăpezii” şi „Enesciana”.

Cel mai bun spectacol de balet a fost desemnat „Crăiasa zăpezii” (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa), de Jean Sibelius şi Edvard Grieg. Natalia Kornilova a fost premiată pentru cele mai bune decoruri în acest spectacol.

Premiul pentru cel mai bun spectacol din creaţia românească a revenit producţiei „Enesciana” (Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski” Constanţa), regia şi coregrafia Horaţiu Cherecheş.

Laura Eftimie de la TNOB Constanţa a fost printre nominalizatele la premiul pentru cea mai bună solistă lirică, dar a fost preferată de juriu Maria Jinga, de la ONB.

În schimb, Lucia Mihalache de la TNOB a fost desemnată câştigătoare la categoria debut feminin, pentru rolul Carmen, în montarea de la Opera Naţională Română Iaşi.

Maestrul de cor Adrian Stanache de la TNOB a fost laureat cu un premiu de excelenţă, iar pianistei Silvia Ţigmeanu, tot de la TNOB, i-a fost conferit premiul pentru întreaga activitate.

Membrii juriului galei au fost: Anca Florea, muzicolog, Viviana Săndulescu, critic de balet, Luminiţa Arvunescu, muzicolog, Viorica Petrovici, scenograf, Costin Popa, critic muzical, şi Horia Andreescu, prim dirijor al Filarmonicii „George Enescu”.

Gala a fost organizată de Ministerul Culturii, Opera Naţională Bucureşti şi Primăria Capitalei.

 

Sursa informaţiilor: News.ro

Sursa foto: Facebook

(Citit de 195 ori, 1 afisari astazi)