Premiera din acest weekend a Teatrului de Stat Constanţa, a patra din stagiunea 2016 – 2017, poate fi considerată un eveniment din mai multe puncte de vedere.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În primul rând pentru că rolul principal este jucat de Ileana Ploscaru, actriţa cu 65 de ani de activitate teatrală și 55 de ani pe scena constănţeană, de curând aleasă cetăţean de onoare al oraşului.

Apoi pentru că Ileana Ploscaru îşi serbează în această lună aniversarea, în aceeaşi zi cu partenerul ei de scenă, Dan Cojocaru.

Nu în ultimul rând pentru că piesa dramaturgului contemporan Viorel Savin, „Bătrâna şi hoţul”, a mai fost jucată la Constanţa, cu exact 25 de ani în urmă, iar, în montarea de atunci, „Hoţul” era actorul Iulian Enache, cel care acum se află în scaunul regizoral.

Cuvintele regizorului ne duc cu gândul la o reflecţie asupra condiţiei artistului şi a artei veritabile, dar spectatorii vor înţelege mai bine: „Nu poți opri prezentul și de aceea în fiecare zi trebuie să renunțăm la trecut… Și, pentru că nu-l putem opri, încercăm să-l recreăm. Omul, al cărui trecut „este deja pe cale de dispariţie”,  este emoţionat, în adâncul său, de cuvinte ca „renaştere” şi „revoltă”. Veșnicia artei este, în aparență, soluția optimă. Este, cu siguranță, salvarea celor incluși sau vizați de opera respectivă. Ce ne facem cu ceilalți… cu cei ce se visează artiști sau se pretind posesori de talent și ne invadează cu forța, pe toate canalele de comunicare, prezentul?”

Prezenţa pe scenă a Ilenei Ploscaru este o provocare şi pentru regizor,  şi pentru parteneri – Dan Cojocaru, Alina Manţu şi Alexandru Medveghi, căci actriţa se bucură de aprecierea şi respectul colegilor de toate vârstele, reprezentând un model, un mentor şi un profesor pentru generaţii întregi.

Publicul constănţean este aşteptat aşadar la cele trei spectacole – astăzi la avanpremieră, sâmbătă, la premieră, iar duminică la o a treia reprezentaţie, toate de la ora 19 – pentru a onora cariera de o viaţă şi talentul unei mari doamne a scenei constănţene.

(Citit de 235 ori, 1 afisari astazi)