Organizaţiile semnatare – Expert Forum, Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene -, membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de respingerea de către Senatul României a proiectului de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Românii sunt revoltaţi de gradul foarte scăzut de recuperare a prejudiciilor şi de confiscare a bunurilor dobândite prin corupţie şi crimă organizată, iar această instituţie ar avea un rol decisiv în redresarea situaţiei şi în reîntoarcerea la bugetul public a banilor furaţi.

Importanţa acestei agenţii a fost subliniată în Raportul MCV din ianuarie 2015, înfiinţarea sa fiind un angajament al României în cadrul Uniunii Europene. Prin respingerea acestui proiect de lege la Senat, România dă un mesaj negativ în ceea ce priveşte voinţa politică de susţinere a luptei împotriva corupţiei şi de combatere a infracţionalităţii de orice fel.

În contextul în care România se confruntă cu nenumărate cazuri de corupţie, dintre care multe au generat prejudicii enorme care nu sunt recuperate, considerăm că respingerea acestui proiect de lege este o vulnerabilitate majoră în lupta împotriva infracţionalităţii.

Actul de justiţie nu se îndeplineşte până în momentul în care răul produs societăţii nu este reparat, iar acest lucru presupune, pe lângă pedepsirea vinovaţilor, şi recuperarea de către societate a banilor furaţi.

Expert Forum (EFOR)
Freedom House România (FHR)
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
FHR, EFOR si CRPE fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

 

Sursa foto: rfi.ro

(Citit de 126 ori, 1 afisari astazi)