În ajun de Ziua României statul român a pregătit o veste bună naţionaliştilor, dar şi marinarilor militari. MapN a anunţat, după 26 de ani de cumpărat hârburi plutitoare şi zburătoare, primul program de înzestrare cu nave de luptă noi de la Revoluţie încoace.

Promotii tablouri pecanvas.ro

„Valoarea estimată a programului, pentru un numar de 4 corvete multirol, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA) în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor”, a precizat MapN presei româneşti. Oficialii militari au ales să achiziţioneze corvete multifuncţionale din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach). Care vor fi construite la şantierul Damen Galaţi, pe principiul să le dăm şi săracilor ceva de muncă.

La o primă aruncare de ochi pe proiectul SIGMA, mi-a făcut o impresie bună: design stealth (amprentă redusă radar), electronică cu carul, concept inovativ de navă multirol care poate fi echipată în funcţie de necesităţi. E proiectată ca un puzzle: în funcţie de ce vrea clientul, corpul navei e mai mare sau mai mic. Google spune că Marocul şi Indonezia şi-au comandat câteva bucăţi, un pic mai scurte decât modelul nostru, dar tot pentru patrulare maritimă.

„Locomotivele” se pregătesc de pensie?

Cele noi patru nave ar trebui să înlocuiască vajnicele foste frigate, actualmente corvete antisubmarin din clasele TETAL 1 şi TETAL 2. Costruite la începutul anilor 80 în şantierele comuniste, corvetele aveau ceva inovaţii la acea vreme, armament rusesc şi motoare de locomotive adaptate. Din această cauză, scot un fum negru în exces atunci când navigă şi au fost poreclite „locomotivele”. Am mers cu ambele clase de navă, cu un TETAL 1 am prins şi mare de gradul 6 la o aplicaţie, „babele” ţin bine marea, poate şi pentru faptul că sunt îngrijite bine de echipaje. Programul communist prevedea iniţial construcţia a patru corvete TETAL 1 şi tot atâtea TETAL 2. Momentul 1989 a prins însă programul TETAL 2 la jumătate, astfel că flota militară avea patru corvete T 1 şi două T 2. Ulterior, două nave T 1 au fost casate şi în prezent marina trage de două T 1 şi două T 2: 260, 263, 264 şi 265. Oricum prima corvetă SIGMA nu va fi livrată mai devreme de doi ani şi jumătate, aşa că „locomotivele” mai au de stat în serviciul marinei militare

Două decenii şi jumătate de second-hand

Ultima achiziţie de nave noi făcută de forţele navale datează din 1990- 1991, atunci când marina militară a recepţionat trei nave purtătoare de rachete (NPR) din clasa TARANTUL 1. Unul dintre cele mai apreciate proiecte ale industriei navale sovietice, proiectul TARANTUL a rămas perfect competitiv până în prezent, iar cele trei NPR- uri sunt, graţiei vitezei şi puterii de foc, cea mai puternică unitate de luptă a forţelor navale, aici incluzând şi fregatele. Să vedem acum ce iese.

Sursa foto: miltechmag.com

(Citit de 332 ori, 1 afisari astazi)