Bine, acum o să încerc să nu fiu prea aspru cu noul ministru al Apărării, până la urmă omul nu a avut, de-a lungul carierei, prea multe tangențe cu domeniul militar pe care acum îl conduce. Gabriel Beniamin Leș, specializat mai mult în administrație publică și APIA, a prezentat bilanțul pe 2016 al armatei în plenul parlamentului. Un bilanț ce rivalizează cu scrierile lui Jules Verne, parte reală, parte pur imaginație:
„Un alt aspect al creșterii capacității de luptă îl reprezintă înzestrarea. Cu toate că este domeniul unde avem cele mai mari întârzieri, în mare parte din lipsa fondurilor bugetare din ultimii ani, aș vrea totuși să subliniez că în 2016 au intrat în dotarea forțelor aeriene primele nouă avioane F-16 Fighting Falcon, din prima escadrilă de 12 aeronave, demonstrând faptul că programul „Avion multirol” este unul de succes. Infrastructura de aerodrom şi activităţile aflate în responsabilitate naţională au permis începerea operării avioanelor în luna octombrie 2016. Totodată, pentru continuarea constituirii capabilităţii de apărare aeriană prin programul „Avion Multirol” au fost iniţiate demersurile de identificare a statelor potenţial furnizoare de avioane F-16 din uz pentru etapa a II-a a programului”.
Definiția clasică pentru un avion multirol e simplă: vânătoare și bombardament. F 16 îndeplinește ambele condiții, la fel ca și bătrânul Mig 21 LanceR, resuscitat de la avion de interceptare, la bombardier. Și acesta îndeplinește pe hârtie ambele funcții, dar nimeni nu spune cât de bine. F 16 s- a născut, la fel ca LanceR-ul, avion de vânătoare ce zboară la mare înălțime după inamici. Cu bombardamentul la sol, mai subțire, dar să nu fac pe cârcotașul, spun doar atât: existau variante mai bune și mai moderne.
„În total, în anul 2016 au fost derulate 107 programe de achiziţii, iar patru programe de înzestrare esenţiale au fost în pregătire. Fondurile alocate pentru înzestrare în anul 2016, în sumă de 2,1 mld. lei, au fost destinate în principal pentru derularea contractelor aferente programelor de înzestrare. Pentru crearea condiţiilor iniţierii şi derulării unor programe de înzestrare, în anul 2016 s-au desfăşurat şapte şedinţe ale Consiliului de Achiziţii, în cadrul cărora s-au prezentat şi aprobat strategiile de achiziţie şi bazele programelor de achiziţie pentru platformele de transport multifuncționale, sistemul de comunicații și informatică al Diviziei Multinaționale, componenta de conducere a unităților de informații, supraveghere și recunoaștere din forțele terestre, revitalizarea elicopterelor IAR – 330 și sisteme de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk. Este important de adăugat că majoritatea programelor de înzestrare s-au derulat cu implicarea operatorilor economici naționali”.
Din câte știu eu, singurele elicoptere PUMA noi, fabricate în ultimii zece ani la IAR Ghimbav sunt cele trei aeronave din compunerea Grupului de Elicoptere Navale. În rest, fabrica a reparat vechile IAR 330 și varianta sa antitanc SOCAT. Și, cum proiectul PUMA datează din anii ’70, și acest proiect e modern din cale afară. Domnule ministru, anul trecut ați cârpit numai vechituri.
„Referitor la îndeplinirea angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru NATO și UE, trebuie remarcat faptul că am primit și anul acesta semnale pozitive de la toți reprezentanții organismelor internaționale despre curajul și profesionalismul militarului român participant la misiuni externe. Unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Apărării Naţionale în anul 2016 l-a reprezentat continuarea participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, sub egida NATO şi UE. În anul 2016, aproximativ 780 de militari au fost dislocaţi simultan în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. Participarea în Afganistan la Operaţia NATO Resolute Support a rămas prioritatea numărul unu a MApN, determinată în principal de relevanţa contribuţiei şi riscurile de securitate asociate. Misiunile îndeplinite de militarii români în acest teatru de operații au inclus sarcini de protecţie a forţei, instruire, consiliere şi asistenţă a forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, activităţi de stat major în comandamentele misiunii şi activităţi de sprijin logistic. Începând cu luna martie 2016, s-a suplimentat contribuţia cu 16 instructori. Contribuţia în teatrul de operații BALCANII de VEST a rămas la același nivel ca în anul precedent”
Discursul e mult mai lung și nu vă mai plictisesc, așa că vă las. Nu însă înainte să vă spui că noi am rămas printre puținele forțe angajate în teatrele de operații. Restul aliaților și-au căutat de lucru pe la ei pe acasă. Râdem noi, râdem, citim noi bilanțuri, citim, dar în realitate armata română e o scroafa moartă în coteț.
Foto: mapn, pressalert
Nici un comentariu