Prima ședință a Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni s-a desfășurat week-end-ul trecut la Constanța, gazda evenimentului și organizatorul întâlnirii fiind Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.tatari

Promotii tablouri pecanvas.ro

La această primă ședință a Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni au participat 18 dintre cei 24 de membri aleși la 1 august, la Ankara. Este vorba despre reprezentanții tătarilor din Ucraina, Turcia, Polonia, Lituania, Germania, Bulgaria și România. Ședința a început cu o scurtă ceremonie religioasă, oficiată de Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.

Lucrările au fost conduse de președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Çubarov. Alături de membrii Consiliului de Coordonare au fost prezenți și deputatul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP) din Parlamentul Turciei Ruhsar Demirel, deputatul UDTTMR Varol Amet, subprefectul județului Constanța Ersun Anefi, dar și Andreea Mocanu, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a transmis următorul mesaj: „Instituția pe care o reprezint încearcă să sprijine în limita competențelor pe care le are inițiativele minorităților naționale. Am făcut acest lucru la Ankara, la 1 august, cu ocazia congresului și ne bucurăm să putem continua acest efort și astăzi, la Constanța, cu ocazia primei întâlniri a Consiliului de coordonare. Considerăm că este o oportunitate deosebită că această întâlnire s-a organizat în România și îi felicităm încă o dată pe toți membrii pentru decizia pe care au luat-o. Mi-ar face plăcere să avem astfel de invitați și să organizați astfel de întâlniri și în anii care vin. Vă urez mult succes în lucrările de astăzi și sper ca deciziile pe care le veți lua în cadrul primei ședințe a Consiliului de Coordonare să fie cele mai bune pentru tătari.

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței a fost desemnarea viitorilor vicepreședinți, a secretarului general, a trezorierului și adjuncților acestora. Astfel că, la propunerea președintelui congresului, Refat Çubarov, pentru cele patru funcții de vicepreședinți au fost desemnați Mukremin Șahin (Turcia), Gelil Eserghep (UDTTMR – România), Lenur Islamov (Ucraina) și Ümit Șilit (Turcia), secretar general a fost numit Namık Kemal Bayar (Turcia), secretari generali adjuncți – Samir Menan (UDTTMR – România), Adas Jakubauskas (Lituania) și Ervin Ibrahimov (Ucraina). Pentru funcția de trezorier a fost numit Adnan Evren Olcay (Turcia), iar cea de trezorier adjunct va fi ocupată în acest mandat de Metin Omer (UDTTMR – România).

La punctul doi al ordinii de zi a ședinței de la Constanța, membrii comisiei au stabilit ca întâlnirile comisiei să se desfășoare în primul an din acest mandat la interval de două luni, pentru o cât mai bună organizare. Următoarea ședință a comisiei va avea loc în luna octombrie la Kiev, în Ucraina, iar cea de-a treia, în luna decembrie, la Vilnius, în Lituania.

Citeşte mai mult despre minorităţile etnice din România aici.

 

(Citit de 176 ori, 1 afisari astazi)