Weekend-ul ce a trecut a avut o semnificaţie importantă pentru etnicii turci şi tătari din Constanţa, care au sărbătorit, alături de Consulatul General al Turciei, Ziua naţională a ţării lor mamă. La 29 octombrie s-au împlinit 93 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, sub conducerea primului ei preşedinte, Mustafa Kemal, care a primit supranumele de Atatürk (părintele turcilor) şi a înfăptuit reformele ce au modernizat ţara sa.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Sărbătoarea a început vineri seara, cu o recepţie elegantă, la care au participat şi oficialităţile locale – prefectul turcia-8Adrian Nicolaescu şi primarul Decebal Făgădău –, prezentând felicitări reprezentanţilor Turciei, în frunte cu Ali Bozçalişkan, consulul general al Turciei la Constanţa. Au fost intonate cele două imnuri de stat, ale României şi Turciei, a fost citit mesajul preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi a fost tăiat tortul festiv în culorile steagului turcesc.

Sâmbătă, chiar de Ziua naţională, darul Turciei a fost concertul intitulat „Refrene balcanice pe malurile Dunării”, organizat de Centrul Cultural Turc Constanța „Yunus Emre” şi Consulatul General în parteneriat cu Centrul Cultural Județean „Theodor Burada”, Televiziunea de stat din Turcia – TRT, Turkish Airlines, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în sala de spectacole a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”.

După un recital al grupului vocal de muzică populară românească „Fiii Dobrogei”, pe scenă a intrat formaţia de muzică tradiţională turcească a televiziunii naţionale din Turcia (TRT), cu cinci instrumentişti şi doi solişti vocali. Publicul, predominant format din etnici turci şi tătari, a fost captivat de performanţa artiştilor, cântând împreună cu ei refrene cunoscute.

turcia-4Sărbătoarea a continuat duminică, în faţa centrului comercial Maritimo, unde toţi trecătorii au putut să bea gratis ceai turcesc, oferit de o firmă producătoare, asistând totodată la dansuri tradiţionale.

În afara fireştilor felicitări adresate compatrioţilor şi cetăţenilor români de etnie turcă, în afara consideraţiilor privitoare la trecutul, prezentul şi viitorul ţării sale, mesajul transmis de consulul general Ali Bozçalişkan, inclusiv prin organizarea evenimentelor relatate mai sus, a fost al dorinţei de a participa cât mai activ la viaţa culturală a Constanţei, dar şi a Dobrogei. Această constantă preocupare ajută la păstrarea identităţii etnice a unei părţi considerabile din populaţia autohtonă.

(Citit de 371 ori, 1 afisari astazi)