Ultimul episod al Festivalului verii, Carusel COOLtural a redeschis o rană a constănţenilor iubitori de muzică uşoară, aceea care doare la fiecare sfârşit de august – început de septembrie: desfiinţarea Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia. Înfiinţat în 1963 şi defiinţat în 2013, prin sistarea finanţării de către Consiliul Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu, festivalul nu a apucat să împlinească 50 de ani.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Sâmbătă seara, pe scena din piaţeta Cazinoului din Mamaia, au cântat legende ale muzicii uşoare româneşti şi ale festivalului, precum Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiţă, Stela Enache, Ileana Şipoteanu, precum şi alţi solişti ai acelor spectacole, Liliana Cornilă Crează, Roxana Cozma, Ionuţ Dulgheriu, Alexandru Florea şi Cristian Goaie. A fost recreată, spre plăcerea şi nostalgia a sute de turişti şi constănţeni, atmosfera acelor seri de sfârşit de vară.

Redăm declaraţiile făcute de doi dintre celebrii solişti, în speranţa că ele vor fi înţelese şi că autorităţile locale vor spăla curând ruşinea desfiinţării unei manifestări culturale supranumită San Remo al României:

Gabriel Cotabiţă: „E doar un început, sper ca la anul să fie şi mai mulţi cântăreţi şi spectatori care acced spre această întâlnire. Publicul este superb, ca întotdeauna, mai ales că este din toată ţara, şi a avut o reacţie superbă: oamenii au cântat piesele cu noi, a fost frumos, îţi dai seama că 30 de ani de carieră nu au fost degeaba. În opinia mea, Festivalul de la Mamaia nu trebuia să dispară. Era într-un fel de competiţie cu cel de la San Remo, iar anul acesta San Remo a ajuns la 60 de ani de existenţă şi a avut cea mai mare audienţă. Dacă ne uităm la chestiile care vin din străinătate şi au prins, ne dăm seama că muzica este percepută plină cu de toate. Există loc pentru toată lumea, dar ceea ce fac DJ-ii de la radiourile private este o tentativă, sper nereuşită, de distrugere a muzicii româneşti“.

Adrian Daminescu a mărturisit că mulţi artişti vorbesc despre Festivalul de la Mamaia aproape în fiecare zi. „Oamenii au cântat cu noi, au aplaudat tot timpul, a fost o atmosferă extraordinară, publicul a fost minunat. Aşa că e păcat să nu faci spectacole de genul ăsta, mai ales când ai puterea să o faci. Cred că şi după această seară ar trebui să fie clar tuturor că trebuie reluat acest festival. Bineînţeles, mai întâi trebuie pus, din nou, la punct Teatrul de Vară din Mamaia. […] Mai întâi trebuie să existe dorinţa de a-l repune pe picioare şi atunci o să existe şi bani la buget pentru spectacolele pe care le creăm noi, seri de neuitat“.

Coincidenţă sau nu, ieri TVR1 redifuza, în emisiunea „Seri de vară la Mamaia”, ediţia din 2006, deci de acum zece ani, a Festivalului.

 

 

(Citit de 209 ori, 1 afisari astazi)