Preluare din Ziarul de investigaţii

Promotii tablouri pecanvas.ro

Deja celebra şi cea mai importantă captură de stupefiante din istoria Portului Constanţa readuce în atenţia opiniei publice o problemă pe care „Ziarul de Investigaţii” a semnalat-o încă din 2011: contrabanda din terminalele de containere. Reţele internaţionale de trafic de droguri, dar şi contrabandişti la nivel mondial utilizează Constanţa, cel mai mare port la Marea Neagră şi în acelaşi timp principala poartă maritimă cu spaţiul Schengen, în încercarea de a introduce sau de a tranzita mărfuri ilegale în occident.

Captura de la sfârşitul săptămânii trecute arată, pe de-o parte, un profesionalism de care avem nevoie acum mai mult decât oricând din partea poliţiştilor români (coordonaţi, ce-i drept, de celebra agenţie antidrog americană  D.E.A.), dar pe de alta este un semnal de alarmă referitor la dimensiunile fenomenului infracţional din Portul Constanţa. Dacă ne raportăm la cifre, ampla operaţiune DIICOT soldată cu descoperirea a 2, 5 tone de cocanină de concentraţie 90%, în pereţii a patru containere încărcate, conform declaraţiilor vamale, cu banane arată cam aşa: dacă ar fi ajuns la destinaţie şi ar fi fost preparate, apoi vândute, drogurile cartelului columbian ar fi adus beneficii de 625 milioane euro. Spre comparaţie, ultima rată din împrumutul luat de la FMI, plătită de BNR în ianuarie 2016 a fost de 120 de milioane de euro, dintr-un împrumut total de 13 miliarde de euro. Altfel spus, columbienii au o „rată” de succes de 300% comparativ cu statul român.

Reamintim că şeful reţelei de trafic de droguri, spaniolul de origine marocană Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, columbianul Narvaez Ramon Diego şi lituanienii Mikailionis Nerijus, Laurinicikas Aurius, Gaidamavacius Vygantas şi Miceika Tadas au fost arestaţi preventiv la sfârşitul săptămânii trecute. Primul în Spania, ceilalţi cinci în România. Capetele de acuzare sunt  inițiere, constituire și sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc și complicitate la tentativă de trafic internațional de droguri de mare risc. În România, peste 150 de poliţişti au lucrat zi şi noapte pentru captura de droguri din Portul Constanţa Sud Agigea. Drogurile provin din Columbia, iar cantitatea găsită în România este posibil să fie doar o parte din transporturile pe care cartelul columbian le-au organizat în această perioadă la nivel mondial, percheziţiile şi acţiunile de cercetare fiind în plină desfăşurare în mai multe porturi din lume. Aveţi mai jos semnalul de alarmă tras de „Ziarul de Investigaţii” acum cinci ani referitor la ilegalităţile din terminalele de containere.

https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/banii-negri-din-containere-14-milioane-de-euro-pe-an

(Citit de 295 ori, 1 afisari astazi)