Nu ştiu ce are parcul ăsta Tăbăcărie de stârneşte tot felul de dorinţe ciudate în oameni. Nici nu s-a terminat de tot lucrarea prin care mall-ul s-a extins, aşa cum era previzibil încă de la început, dincolo de declaraţiile liniştitoare, că spaţiul verde rămas i-a vrăjit, prin potenţialul său deDSC03469 exploatare, şi pe alţii. De data asta, pe oengiştii la modă care mişună şi amuşină pe lângă administraţie, în aşteptarea unor ocazii favorabile pentru a se afirma plenar.

Promotii tablouri pecanvas.ro

O bucată din parc a fost împrejmuită cu garduri înalte de sârmă – care par foarte costisitoare – iar pe iarbă, între copaci, au fost legate hamace şi plasate un fel de şezlonguri joase. „Cercul verde” – aşa se numeşte „proiectul” –, care acum nu se deosebeşte prin verdeaţă de locurile înconjurătoare, are toate şansele să devină „cercul pământiu” (vedeţi cât de grijuliu am ales adjectivul, măcar să nu dau eu porecla locului), după ce amatorii de tolăneală îl vor brăzda în toate direcţiile. De fapt, în dimineaţa asta, în interiorul „cercului” era şi o terasă improvizată, cu umbrele brenduite cu berea Silva, unde oengistul de serviciu mi-a spus că s-a băut la alt eveniment, cel cu filmele, dar m-a asigurat că va fi desfiinţată. Eu nu sunt deloc sigură, căci, probabil, la cererea publicului însetat, va trebui să existe o sursă de hidratare în preajmă, aşa că terasa va fi privită ca oportună.

Cum oportună pentru ceea ce eufemistic se numeşte „dezvoltare imobiliară”, iar mai simplu, „betonarea” oraşului Constanţa este înfiinţarea de astfel de zone suprapopulate, care să răpească parcului liniştea şi caracterul de parc, care să-l apropie de caracterul consumerist, comercial, reprezentând premize pentru ridicarea altor şi altor clădiri, terase, restaurante pe spaţiul verde. Avem mall-ul şi încă două localuri în porţiunea de la bulevardul Lăpuşneanu, avem centrul de scafandri, Gravity-ul şi încă o terasă la strada Soveja, avem terase şi hoteluri supraînălţate cu tupeu (adică fără autorizaţii) pe partea cealaltă, la bulevardul Mamaia, nu e greu să prevedem că „cercul verde” va da naştere, în curând, „necesităţii” unei noi terase propriu-zise, pe care cocalarii şi ecologiştii de mall o vor adopta cu braţele deschise.

Un indiciu este şi faptul că „proiectul” a fost realizat în parteneriat cu „un centru comercial din oraş”. Care oare?

Păi, ce să mai zic, mulţumiri Primăriei[i] pentru deschiderea arătată (e cu totul altceva faţă de linia măzăristă; dacă mai aveam unele îndoieli, ne-am convins acum!) şi oengiştilor pentru iniţiativă! Probabil că sunt dintre aceia care le spuneau participanţilor la mitingurile împotriva extinderii City Mall că mai bine s-ar duce să planteze nişte copaci. Este exact genul de acţiune care se pliază pe o astfel de logică.

 

[i] Pentru că prevăd că vor apărea şi interpretări mot à mot, precizez că mulţumirile sunt sarcastice.

(Citit de 2.872 ori, 1 afisari astazi)