Martie 2015. Social-democratul Răducu Popescu demisionează din funcţia de consilier în Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Aprilie 2015. Liberalii propun nominalizarea Ralucăi Trandafir în CLM, în locul lui Răducu Popescu, fostul inspector şcolar general al judeţului Constanţa. Mandatul lui Popescu e preluat de un liberal pentru că în contextul alegerilor locale din 2012 s-a candidat pe liste USL, iar următorul mandat revenea de drept PNL-ului, nu PSD-ului.

Iunie 2015. Social-democratul Decebal Făgădău, viceprimar al Constanţei din 2009, este ales de consilierii locali, cu 16 voturi pentru şi niciunul împotrivă, să exercite atribuţiile de primar, după demisia lui Radu Mazăre.

 

Viitorul foarte apropiat nu există

La începutul lunii iunie, odată ce Decebal Făgădău devine primar interimar, se eliberează un fotoliu de viceprimar, fotoliu rămas neocupat chiar şi la momentul actual, semn că nici PSD, nici PNL n-au acordat prea multă importanţă acestei funcţii. Ceea ce, având în vedere că singurul viceprimar în funcţie este Gabi Stan şi, totodată, având în vedere problemele majore cu care se confruntă Constanţa (am s-o amintesc aici pe cea mai stringentă dintre ele: preţul gigacaloriei), este regretabil. Chiar ruşinos. Fiindcă, să nu uităm, Gabi Stan a făcut dovada faptului că, în toţi anii de când e viceprimar, este veşnic depăşit de situaţii, de probleme (problema regiei aproape falimentare de transport în comun este una dintre acelea care îi dau mari bătăi de cap alesului local şi la care acesta nu are niciodată o soluţie viabilă). Cu alte cuvinte, Decebal Făgădău are nevoie de un viceprimar. Măcar de unul.

În pofida acestor aspecte, Constanţa nu are, la ora actuală, cel de-al doilea viceprimar. Are, în schimb, un serial cu schimburi de replici între liderii celor mai importante partide politice: Decebal Făgădău, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, şi deputatul Gheorghe Dragomir, co-preşedintele PNL. Replici care, în afară de faptul că nu rezolvă nicicum inexistenţa celui de-al doilea viceprimar, devin, pe alocuri, penibile. Se înscriu însă în spiritul politicii tomitane din ultimii 15 de ani.

Chiar în ziua în care a devenit primar interimar, Decebal Făgădău a declarat că într-o viitoare şedinţă de consiliu local din viitorul apropiat va fi ales, din rândul consilierilor locali, al doilea viceprimar al municipiului Constanţa. Ceea ce, evident, aşa cum am menţionat deja, nu s-a întâmplat. „Din punct de vedere politic, am deschis deja discuţii. Sper ca şi această problemă să fie rezolvată dacă nu în următoarea, în cea de-a doua şedinţă a Consiliului Local. Din punct de vedere politic, aştept propunerile colegilor din Opoziţie. Nu vă ascund faptul că am anticipat acest moment şi le-am făcut deja o propunere de a-şi desemna un viceprimar“, declara social-democratul pe data de 8 iunie.

În aceeaşi zi, liberalul Gheorghe Dragomir mărturisea că PNL va declina invitaţia făcută de primarul interimar, pe motiv că USL nu mai funcţionează la Constanţa. El nu ascundea însă faptul că au existat, într-adevăr, nişte discuţii informale cu PSD pe această temă, discuţii care n-au avut niciun rezultat, căci, aşa cum spuneam, USL nu mai există la Constanţa.

Oficial, liberalii aproape că s-au declarat jigniţi de propunerea venită de la Decebal Făgădău. Neoficial, în rândul tinerilor PNL există cel puţin unul care râvnea la mandatul de viceprimar. Problema a fost însă una de imagine, liberalii temându-se de faptul că, dacă ar accepta mandatul de viceprimar, ar confirma din nou existenţa (prea) bunelor relaţii dintre PSD şi PNL, la Constanţa.

 

costin-rasauteanu

Costin Răsăuţeanu

12 iunie 2015. Decebal Făgădău declară, în contextul unei emisiuni la Dobrogea TV, că social-democratul Costin Răsăuţeanu este unul dintre numele vehiculate pentru funcţia de viceprimar, dar că n-ar fi singurul.

24 septembrie 2015. Liberala Ana Marcu, unul dintre cei mai implicaţi, cei mai vocali consilieri din CLM Constanţa, demisionează din forul decizional local. Ana Marcu declara, în ziua demisiei, că renunţă la funcţie din motive ce ţin de cariera sa. „Da, mi-am anunţat demisia din calitatea de consilier local şi din funcţia de vicepreşedinte al Biroului Municipal al PNL Constanţa. Activitatea mea profesională actuală presupune atât atribuţii noi cât şi acoperirea unei zone extinse. Prin urmare, am decis să aleg profesia. Precizez foarte clar că decizia mea nu este una generată de vreun conflict în interiorul PNL sau în cadrul Consiliului Municipal Constanţa”.

 

În urmă cu câteva zile, după o bună perioadă de silenzio stampa pe acest subiect, Decebal Făgădău mărturiseşte că i-ar fi plăcut ca cel de-al doilea viceprimar al Constanţei să fie Ana Marcu. Declaraţie tardivă şi oarecum utopică (uşor manipulatoare chiar, dacă ne gândim la câte discuţii a iscat în PNL), Făgădău ştiind prea bine că liberala are o carieră în sistemul bancar şi că sub nicio formă n-ar fi renunţat la ea pentru un mandat de doar câteva luni în administraţia locală. Dovadă în acest sens stă chiar demisia Anei Marcu din CLM Constanţa.

Pentru a înţelege de ce declaraţia lui Făgădău a dat naştere la niscaiva tensiuni liberale, trebuie menţionat că Ana Marcu are toate şansele să devină un personaj incomod în propriul partid pentru simplul fapt că recunoaşte că PNL-ul are probleme la Constanţa şi pentru că trage, de câteva luni bune, semnale de alarmă în interiorul organizaţiei, cu privire la strategia mai mult inexistentă a filialei, în perspectiva viitorului scrutin local, dar nu numai.

raluca-trandafir

Raluca Trandafir

Vădit deranjaţi de declaraţia primarului interimar, care ar fi preferat-o pe Ana Marcu pentru funcţia de viceprimar, liberalii ies la atac şi, prin vocea liderului judeţean, deputatul Gheorghe Dragomir, risipesc aşa-zisul mister. Viceprimarul dorit de Făgădău n-ar fi fost, de fapt, Ana Marcu, ci Raluca Trandafir. De-a dreptul ilar, nu-i aşa?!?

Pentru cei care nu-şi mai amintesc, Raluca Trandafir a devenit consilier local pe data de 31 iulie (!). Discuţiile informale dintre PSD şi PNL pe marginea unui viceprimar liberal au avut loc la începutul lunii iunie, înainte de şedinţa din 8 iunie. E drept, despre nominalizarea Ralucăi Trandafir în locul lui Răducu Popescu în CLM Constanţa se ştia încă de la finalul lui aprilie. Chiar şi aşa, ceea ce liberalii execută azi este o mostră de manipulare. Doar cine nu cunoaşte personajele din Consiliul administraţia locală constănţeană ar fi putut crede în această variantă. În aceeaşi ordine de idei, doar cine uită că Făgădău este nu doar primar interimar, ci om politic, şi nu unul oricare, ci liderul Organizaţiei PSD Constanţa, ar fi putut să creadă în varianta Ana Marcu, avansată, aşa cum spuneam, tardiv. Elegant, dar tardiv şi prea puţin credibil. Social-democratul a ştiut mereu că liberala ar opta, în orice situaţie, pentru cariera profesională, nu pentru o funcţie în administraţia locală.

 

Concluzii

„Viitorul apropiat” la care făcea referire Decebal Făgădău a cam trecut, iar municipiului Constanţa nu are nici acum un nou viceprimar. Declaraţiile făcute de liderul PSD şi de co-preşedintele PNL Constanţa par uşor caraghioase, dar mai ales neprincipiale. Ca un episod din House of Cards. Atâta doar că acţiunea se petrece într-o Constanţă cu zeci, chiar sute de probleme pe care în niciun caz o administraţie din care încă face parte şi Gabi Stan nu este în stare să le rezolve.

Ceea ce constănţeanul de rând înţelege mai greu sau deloc este când şi cum a devenit mandatul de viceprimar al Constanţei indezirabil pentru cele două mari formaţiuni rivale, PNL şi PSD? De ce a tot amânat PSD-ul nominalizarea lui Costin Răsăuţeanu pentru această funcţie şi, pe de altă parte, de ce PNL-ul n-a fost în stare, în atâţia ani, să dea măcar un viceprimar Constanţei?

Din modul în care, la nivel declarativ, şi-au pasat acest fotoliu de la unii la alţii, social-democraţii şi liberalii constănţeni lasă impresia că nu stau într-un fotoliu de viceprimar. Nici constănţenii nu stau în Gabi Stan. Ei stau însă în deciziile de care au nevoie şi depind de o administraţie locală care trebuie să rezolve problemele Constanţei.

 

Sursa foto:

Gheorghe Dragomir – ziuaconstanta.ro

Costin Răsăuţeanu – Facebook

Raluca Trandafir – observator.ro

(Citit de 770 ori, 1 afisari astazi)