Începând de ieri, administraţia publică locală din Constanţa este din nou funcţională. Oficial, prin jurământul celor 27 de aleşi locali, a luat naştere noul Consiliu Local Municipal (CLM) Constanţa şi, de asemenea, au fost aleşi cei doi viceprimari, în persoana lui Costin Răsăuţeanu şi a lui Dumitru Babu, ambii membri PSD. Evenimentul a avut loc în Sala Remus Opreanu, plină până la refuz de funcţionărimea din Primăria Constanţa, diverşi membri de partid şi, evident, de oportunişti post-alegeri. Al 55-lea primar al Constanţei, social-democratul Decebal Făgădău, a depus, şi el, jurământul.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Opoziţie după ureche

 

În ceea ce priveşte componenţa noului Consiliu Local Constanţa, aceasta arată astfel: 10 aleşi locali PNL, 3 PMP, 13 PSD şi un independent. Fiindcă PSD şi PMP au căzut la pace după scrutinul din 5 iunie, liberalii se regăsesc, şi de data aceasta, în opoziţie. Atâta doar că, exact cum s-a întâmplat şi miercuri, la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Constanţa, liberalii înţeleg că opoziţia se face oricând, oricum, cu orice preţ, dar mai ales după ureche. Mai exact, deşi în cabina de vot s-au exprimat ÎMPOTRIVA alegerii celor doi viceprimari PSD, liberalii au votat PENTRU cele două proiecte de hotărâre ce vizau exact alegerea viceprimarilor. Iar această inconsecvenţă marca PNL s-a manifestat în doar cinci minute. Deci, au marcat în sfera penibilului încă de la prima şedinţă a noului CLM Constanţa.

 

Atmosferă „de stadion”

 

Un episod scurt, dar regretabil l-a avut ca protagonist pe independentul George Andrei Popescu. Proaspătul consilier n-a avut nicio jenă faţă de ziarişti şi n-a mai ţinut cont de faptul că asista, ca ales local, la o conferinţă de presă. A „intrat cu bocancii” în întrebările ziariştilor şi declaraţiile viceprimarilor, dorind să afle când anume va decide municipalitatea să efectueze o dezinsecţie. Întrebare legitimă, moment prost ales şi o insistenţă deranjantă. Deşi presa l-a rugat pe Popescu să nu intervină în conferinţa de presă, vorbind peste toată lumea, independentul (care, iniţial, în timpul şedinţei ridica debusolat mâinile pentru a vota, neştiind care, cum votează) a continuat în stilul „de stadion”, vociferând din sală.

 

Big Brother la şedinţele CLM Constanţa

 

Extrem de diplomat, răspunzând pe muchie la întrebările presei, primarul Decebal Făgădău a declarat că are alături o echipă puternică şi că îşi doreşte o „activitate mult mai intensă a consilierilor locali”. De asemenea, social-democratul a mărturisit că nu exclude susţinerea unor proiecte de hotărâre iniţiate de grupul PNL. „Nu plecăm de la ideea că un partid este deţinătorul cunoştinţelor totale sau al puterii absolute, ne dorim să învăţăm unii de la ceilalţi şi prin consultare şi dezbare să rezulte cele mai bune proiecte pentru constănţeni”, a precizat edilul-şef.

Una dintre noutăţile anunţate, ieri, de noul primar plin al Constanţei este aceea că şedinţele comisiilor de specialitate din CLM vor fi înregistrate şi postate pe site-ul Primăriei Constanţa. Acelaşi lucru ar urma să se întâmple şi cu şedinţele Consiliului Local. Asta, da, noutate, având în vedere trecutul administraţiei Mazăre, care, timp de patru mandate, a dat dovadă constant de nerespectarea transparenţei decizionale.

 

Lunga vară fierbinte de pe bulevardul Tomis

 

Cât despre data la care vor fi finalizate lucrările de pe bulevardul Tomis, lucrări demarate în pre-campanie electorală, Decebal Făgădău susţine că acestea „se termină în jur de 1 septembrie”. „Am scăzut puţin ritmul, pentru că e sezonul estival, iar prognoza meteo nu a fost tocmai cea mai fericită”, a declarat primarul. Cu alte cuvinte, „schimbarea la faţă” a bulevardului Tomis durează din primăvară până-n toamnă.

 

(Citit de 754 ori, 1 afisari astazi)