Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor şi Universitatea „Ovidius” Constanța organizează astăzi, de la ora 11.00, în Aula Magna a universității (bulevardul Mamaia, nr. 124), decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Andrei Pleşu, pentru întreaga activitate în domeniul culturii. Amintim că Senatul Universităţii „Ovidius” a aprobat, în şedinţa din 24 septembrie, cu unanimitate de voturi, hotărârea privind propunerea Consiliului Facultăţii de Litere referitoare la acordarea acestui titlu onorific lui Andrei Pleşu.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Ulterior ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Andrei Pleșu va face din „prostie” obiectul unei reflecții serioase în conferința pe care o va susține în fața publicului constănțean – „Câteva reflecții asupra prostiei”.
Andrei Pleşu a fost ministru al Culturii, dar şi al Afacerilor Externe şi este este unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi publiciști și eseiști. În mentalul colectiv, numele lui Pleşu este legat de o serie de volume care, deşi par să pună un diagnostic moral societăţii româneşti, au o inconfundabilă notă ironic-afectuoasă: Chipuri şi măşti ale tranziţieiObscenitatea publică, Comèdii la porţile OrientuluiDespre bucurie în Est şi în Vest şi alte eseuriDespre frumuseţea uitată a vieţiiDin vorbă-n vorbă.

Totodată, numele lui Andrei Pleșu este legat şi de revista de cultură „Dilema Veche”, pe care o conduce şi care este una dintre cele mai longevive publicaţii de calitate din România.

Pleşu poate fi considerat, prin prisma volumelor sale care au avut ecouri internaţionale –  Pitoresc şi melancolieMinima moralia (elemente pentru o etică a intervalului)Limba păsărilorDespre îngeri, Parabolele lui Iisus şi nu numai acestea – un ambasador cultural.

„Evenimentul de față, pe care cele două instituții, Universitatea „Ovidius” din Constanța și USR, Filiala Dobrogea îl propun publicului constănțean, face parte dintr-un proiect mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean, îmbrățișând largi orizonturi maritime, către marile personalități ale culturii românești”, se menţionează într-un comunicat de presă.

 

Sursa foto: estetica.eu

(Citit de 351 ori, 1 afisari astazi)