Decebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanţa, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal, că NU va fi semnat contractul de finanţare pentru primul tronson al şoselei de coastă. Motivul? Lucrările nu vor fi terminate la timp, deci în actualul exerciţiu financiar, fapt pentru care proiectul va fi redepus, pentru finanţare, în 2016.

Promotii tablouri pecanvas.ro

În aceeaşi situaţie sunt, conform spuselor primarului interimar, şi alte proiecte ale municipalităţii constănţene: „Nu este vorba doar despre acest proiect (n.r. şoseaua de coastă), ci şi de Parcul Arheologic (n.r. parcul de la Casa Albă) şi de Centrul Fair Play. Aceste proiecte au fost adjudecate destul de târziu sau nu au fost încă adjudecate. Am făcut o analiză şi am fi putut utiliza fondurile structurale cu două condiţii: să utilizăm fonduri europene până la 31 decembrie, în condiţiile în care sezonul rece bate la uşă, şi să terminăm de implementat proiectele până în luna iunie 2016, achitând ceea ce se face de la 1 ianuarie până la 1 iunie din bugetul local. Or, un proiect ce a fost de la început gândit să se implementeze în 12 luni, să-l implementezi în opt luni, dintre care trei de iarnă, deja pare utopic”, a explicat şeful Sunt menţionate doar o procedură greoaie în domeniul achiziţiilor publice şi nişte licitaţii contestate. Despre lipsa de performanţă a actualei administraţii publice locale nu scoate nimeni niciun cuvânt.administraţiei publice locale constănţene.

Decebal Făgădău a precizat totodată că aceste proiecte vor fi reluate din nou în 2016. „Am luat hotărârea, alături de colegii mei, având la bază corespondenţa cu autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial, cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, Ministerul Fondurilor Europene şi cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să nu periclităm bugetul municipal pentru anul viitor, cu atât mai mult cu cât, în momentul de faţă, ghidurile sunt traduse şi vom putea aplic,a cu 1 ianuarie, pe noile axe. La şoseaua de coastă adjudecarea s-a făcut după a treia licitaţie. Astea sunt vremurile pe care le trăim, astea sunt procedurile”, a declarat, ieri, primarul interimar al municipiului Constanţa.

„Parcă-i blestemată şoseaua asta”, spunea Mazăre, fostul edil-şef al Constanţei, despre această şosea de coastă, unul dintre proiectele sale de suflet. Privind retrospectiv şi mai ales în lumina noilor informaţii – previzibile, de altfel, căci atrăgeam atenţia, în iulie 2014, asupra faptului că acest prim tronson al şoselei nu va fi terminat în actualul exerciţiu bugetar –, proiectul fostului primar pare, într-adevăr, cel puţin până la momentul de faţă, sortit eşecului. Acest proiect nu a putut fi realizat în mandatele succesive ale lui Radu Mazăre (în condiţiile în care despre şoseaua de coastă se vorbeşte de vreo zece ani), s-a lovit de refuzul foştilor miniştri ai Mediului (pentru avize) şi, de asemenea, de refuzul fostului preşedinte Traian Băsescu, cel care a retrimis legea cu pricina Parlamentului, spre analizare, fără a o promulga, evident.

Interesant este că astăzi nimeni nu mai pomeneşte despre aşa-numite blesteme, nici despre presupusa „hăituială” a procurorilor, nici despre… nealinierea astrelor. Sunt menţionate doar o procedură greoaie în domeniul achiziţiilor publice şi nişte licitaţii contestate. Despre lipsa de performanţă a actualei administraţii publice locale nu scoate nimeni niciun cuvânt.

 

 

(Citit de 373 ori, 1 afisari astazi)