Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de ieri, un proiect privind organizarea evenimentului „Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean – Ediţia 2015”. În premieră, anul acesta, evenimentul nu va mai fi pus la cale de Fundaţia Fantasio, ci direct de Consiliul Judeţean, aşa cum a anunţat, săptămâna trecută, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC. Tot în premieră, la ediţia din 2015 a sărbătorii, expozanţii nu vor mai plăti chirie. „Pentru expozanţi, nu vom percepe chirie pe metrul pătrat. Este o hotărâre de consiliu judeţean aprobată, care indică preţurile de închiriere a spaţiilor pe fiecare metru pătrat şi aşa mai departe. Noi, CJC, nu vom percepe această chirie pe spaţiu“, a declarat Cristinel Dragomir. Totodată, vicepreşedintele CJC a menţionat: „Până acum, pavilionul (n.r. Pavilionul Expoziţional) nu era al nostru, era al Fundaţiei Fantasio, iar fundaţia trebuia să producă, să aibă din ce să funcţioneze. Acum, pentru că e la noi şi ne ocupăm noi direct de el, prin departamentul pe care îl avem, am decis să nu mai percepem această chirie pe spaţiu. Cine vrea să închirieze tarabe sau alte spaţii sau mai ştiu eu ce vrea să îşi facă el la stand, atunci va plăti, dar pe spaţiul ocupat, nu percepem chirie“.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Bugetul alocat, anul acesta, evenimentului este de 599.500 de lei, sumă din care 220.000 de lei sunt prevăzuţi numai pentru programul cultural-artistic. E greu de imaginat un eveniment cultural care să aibă loc la Pavilionul Expoziţional cu prilejul Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean. Foarte greu, de fapt.

De ce se închide acum robinetul de bani publici pentru Fundaţia Fantasio? Din ce motive la ora actuală această fundaţie nu mai reprezintă cea mai potrivită entitate pentru direcţionarea unor fonduri? Vorbim doar despre o fundaţie cu înalte deziderate, obiectivul său constând, conform hotărârii CJC din martie 2005 privind înfiinţarea sa, în “dezvoltarea identităţii şi coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean”. De ce tocmai acum Fundaţia Fantasio nu mai reprezintă o condiţie sine qua non pentru dezvoltarea identităţii în spaţiul cultural din Dobrogea, atâta timp cât ani de zile „a înghiţit” bani pentru punerea în scenă a unor evenimente de toată jena?!

Să facem însă, în cele ce urmează, o scurtă trecere în revistă a sumelor de bani de care această fundaţie a beneficiat de-a lungul timpului.

În mai 2008, CJC decidea alocarea sumei de 300.000 de lei fundaţiei pentru organizarea Festivalului Fanfarelor, ediţia I. Constănţenii n-au mai văzut şi n-au mai auzit, de atunci şi până acum, de acest „mega-eveniment”. Să aloci 300.000 de lei pentru un festival al fanfarelor, sfidând orice urmă de bun-simţ, sfidând constănţeanul de rând plătitor de taxe şi impozite locale, numai în Constanţa se putea întâmpla.

Câteva luni mai târziu, aceeaşi Fundaţie Fantasio primeşte, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean, 1.230.000 de lei „pentru dezvoltarea vieţii culturale în judeţul Constanţa şi desfăşurarea de activităţi cultural-artistice pentru valorificarea şi promovarea culturii tradiţionale, păstrarea tradiţiilor, conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, dezvoltarea unei imagini culturale proprii şi a unui spaţiu cultural caracteristic”. Sună ambiţios, nu-i aşa? Aproape emoţionant. Cine nu cunoaşte modul în care a fost exterminată cultura la Constanţa ar putea să creadă că oraşul ăsta e plin de teatre bine întreţinute, finanţate corespunzător, cu câteva premiere bune pe an, cu muzee pentru care o simplă văruială şi-o curăţenie nu reprezintă un sacrificiu financiar. În realitate, Constanţa este departe de ceea ce ar putea fi considerat un centru cultural de excepţie.

A urmat toamna lui 2009, atunci când CJC a alocat pentru organizarea celei de-a doua ediţii a „Zilei Recoltei”, la Pavilionul Expoziţional, suma de 290.000 de lei. În acelaşi an, aceeaşi sumă a fost direcţionată de instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu spre organizarea „Sărbătorii Vinului Dobrogean” 2009, ediţia a II-a.

Aproape un an mai târziu, 3.000.000 de lei (!) sunt alocaţi de către CJC, printr-o hotărâre Fundaţiei Fantasio pentru programul cultural din 2010. Orice ar fi însemnat asta. Alţi 300.000 de lei merg tot către această fundaţie, în vederea desfăşurării „Programului Judeţean Cultural Educativ” în perioada octombrie 2010 – mai 2011.

În 2011, fundaţia de suflet a CJC mai primeşte  362.500 de lei pentru organizarea şi desfăşurarea Programului „Spectacole pentru Copii – Constanţa Estival” 2011.

În mai 2012, Fundaţia Fantasio primeşte din bugetul judeţului Constanţa suma de 200.000 de lei pentru derularea Programului Judeţean Educativ „Mergem la muzeu – lecţii deschise”, program implementat în perioada 5 mai – 21 iunie.

În aceeaşi lună, acelaşi an, fundaţia mai primeşte, prin hotărâre de consiliu judeţean, 1.000.000 de lei pentru desfăşurarea Programului Judeţean de pregătire şi formare profesională a tinerilor din judeţul Constanţa, precum şi suma de 450.000 de lei pentru Programul „Spectacole pentru Copii – Constanţa Estival 2012”.

În noiembrie 2013, CJC alocă 71.500 de lei Fundaţiei Fantasio pentru organizarea Târgului de Crăciun 2013.

Amintim că Fundaţia Fantasio a fost trimisă în judecată de procurorii DNA cu suspiciunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

(Citit de 508 ori, 1 afisari astazi)