A doua ediţie a Taberei de creaţie şi documentare Ostrov 2015 a avut loc în perioada 31 august – 6 septembrie, la Ostrov, datorită unei colaborări între Domeniile Ostrov şi Filiala Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici. În ultimii ani, Ostrov a devenit un punct de atracţie pentru artiştii plastici membri ai UAP Constanţa, dar nu numai. E locul în care sunt organizate, primăvara, vara şi toamna, o serie de tabere de creaţie la finalul cărora sunt vernisate zeci de lucrări inspirate de această zonă.
De ce tocmai la Ostrov, un loc apropiat de malul Dunării, în extremitatea de sud-vest a Dobrogei? Pentru că aici, spre deosebire de alte locuri, împrejurimile vaste sunt acoperite de vii, de livezi şi plantaţii de salcâm scufundate în soare. Pentru că aici pădurile sunt adânci, iar zările, fără de sfârşit. Pentru un plastician contează lumina, iar la Ostrov ea se cerne prin culori, desăvârşind peisajul.
Taberele de creaţie nu sunt însă singurele evenimente de acest gen care au loc la Domeniile Ostrov, Oana Belu, gazda de aici, susţinând
organizarea de diverse manifestări muzicale, plastice, literare, manifestări la care iau parte artişti reputaţi. Obiectivul său este acela de a ridica potenţialul cultural-artistic al zonei.
Revenind la a doua ediţie a Taberei de creaţie şi documentare Ostrov 2015, evenimentul a reunit o bună parte dintre cei mai valoroşi pictori peisagişti ai Filialei Constanţa a UAP, cărora li s-au alăturat cinci plasticieni din capitală: Eugenia Leca Botezatu, Cătălin Botezatu, Marius Vasile Barb, Ana Maria Barb, Aurelian Broască, Niţă Manolescu, Florin Ferendino, Niculae Morărescu, Eugen Ilina, Leonte Năstase, Mugur Coman, Victor Grigore, Laurenţiu Midvichi, Ileana Ştefănescu, Alexandru Paraschiv şi Constanţa Petrescu Dănilă.
Irepetabilul
În pofida faptului că, în ultimii ani, există o tendinţă de a desconsidera imaginea peisajului în arta plastică, peisajul rămâne încă un lucru ce
ţine de inspiraţie, abilitate, străduinţă. Artistul caută în natură irepetabilul, iar acesta din urmă e greu de reprodus, de construit chiar şi pentru un talent desăvârşit, pentru un spirit imaginativ extrem de dezvoltat. Iar asta fiindcă în natură – şi poate numai acolo – se găseşte formula cromatică pe care nicio minte, nicio privire de om n-o poate pune pe simeze.
Cât priveşte peisajele realizate în tabăra de la Ostrov, acestea cuprind dialogul primordial dintre cer şi pământ, dintre firul subţire al Dunării şi zări. Şi acest dialog se petrece sub ochii pictorilor în cele mai spectaculoase forme cu putinţă atât la răsărit, când culorile sunt încă reci, iar contururile, aspre, cât şi la apus, când împrejurimile par poleite cu aur. E poate locul perfect pentru un şevalet.
A treia ediţie a Taberei de creaţie şi documentare Ostrov 2015 urmează să aibă loc în octombrie. Şi atunci, ca şi acum, natura îşi aşteaptă liniştită, sigură pe ea, artiştii.
Nici un comentariu