63 de lucrări de grafică inspirate din opera lui Ovidiu alcătuiesc o expoziţie itinerantă care va reface, începând de luni, 15 mai, traseul parcurs de marele poet latin, relegat la Tomis de împăratul Augustus. Primul vernisaj va fi în Italia, la Sulmona, iar ultimul, la Muzeul de Artă din Constanţa.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România au realizat lucrările, iar ele vor poposi în opt oraşe din cele patru ţări: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis).

Artiştii români care participă cu lucrări la expoziţia itinerantă sunt Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna-Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu. Din Italia: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani. Din Grecia: Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos. Din Bulgaria: Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev.

Primul vernisaj va avea loc la Sulmona, luni, 15 mai. Expoziția va fi dechisă la sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa și va rămâne la dispoziția publicului până la data de 20 mai, când va lua drumul Romei. Vernisajul va fi însoţit de un spectacol de poezie, realizat de actorul Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limbile latină și italiană a textului recitat.

În 22 mai expoziția va fi vernisată la Academia di Romania din Roma, unde va rămâne deschisă pentru public până la mijlocul lunii iunie. Apoi expoziția va fi dusă la Brindisi și va fi vernisată la Palazzo Granafei Nervegna.

De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Publius Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția va lua drumul Corintului, unde va fi vernisată la Galeriile de Artă. Expoziţia va reface apoi drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin și va fi prezentată publicului la Galeriile de Artă din Nessebar, la Centrul Cultural „Palatul” din Balcic, la Casa de Cultură din Mangalia și, în cele din urmă, la Muzeul de Artă din Constanţa.

Evenimentul internaţional intitulat „Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) – drumul exilului” comemorează cei 2000 de ani de la moartea poetului care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Instituţia organizatoare este Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, iar evenimentele de la Sulmona și Roma sunt sponsorizate de Fundația Fildas Art, prin programul „Catena pentru artă”.   

(Citit de 176 ori, 1 afisari astazi)