Constănţenii şi turiştii care vizitează Constanţa au posibilitatea să cunoască mai multe amănunte despre istoria românilor dintr-o simplă promenadă prin faţa Tribunalului din Constanţa. Mulţi constănţeni află abia acum că acesta este fostul Palat Regal. Pe gardul din faţa tribunalului au fost fixate panouri bilingve (în română şi engleză) ce conţin informaţii în principal despre trecerea familiei regale prin Constanţa. Galeria fotografică se intitulează „Constanţa – reşedinţă regală” şi este o iniţiativă a Comunităţii Elene „Elpis” din Constanţa.greci

Promotii tablouri pecanvas.ro

Expoziţia a fost realizată cu prilejul împlinirii în 2016 a 150 de ani de la fondarea Casei regale a României şi de la întemeierea statului român modern, odată cu promulgarea Constituţiei din 1866. Vicepreşedintele Comunităţii Elene Elpis, Mihnea Hagiu, a explicat că una dintre motivaţiile organizatorilor este faptul că regele României are rădăcini greceşti, regina mamă Elena fiind născută în casa regală a Greciei.

Intervenţiile vorbitorilor la acest eveniment s-au concentrat asupra istoricului Palatului Regal, clădire ridicată între 1904 şi 1906, între Prefectură (actualul Cerc Militar) şi Tribunal (actuala Judecătorie),  folosită de Regele Carol I ca reşedinţă de câte ori venea la Constanţa. Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă, s-a referit mai ales la Carol I şi la proiectul său în legătură cu Dobrogea, care a cunoscut în vremea sa o dezvoltare fără precedent. A fost evocată ultima vizită a lui Carol I la palat, la 1 iunie 1914, cu ocazia primirii ţarului Nicolae al II-lea împreună cu întreaga familie imperială rusă, care avea să piară peste puţină vreme. La vremea aceea, pentru că palatul regal era neîncăpător, arhitectul Petre Antonescu a conceput o imensă sală de recepţie în faţa lui, o butaforie de mare efect.

Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa, a salutat expunerea pentru public a unor documente şi fotografii de epocă şi i-a invitat pe cei interesaţi să studieze patrimoniul arhivistic constănţean, foarte bogat în acest domeniu.

Arhitectul Radu Cornescu a făcut o trecere prin istoria Palatului Regal, zăbovind asupra episodului din primul Război Mondial, când Dobrogea a fost ocupată de trupele germane şi bulgăreşti. Atunci bulgarii au distrus statuia din faţa Palatului Regal, intitulată Avântul ţării, statuie ridicată în amintirea celui de-al doilea război balcanic, în urma căruia a fost anexat Cadrilaterul. Tot trupele bulgare au devastat Palatul Regal după ce el a fost părăsit în condiţii relativ bune de garnizoana nemţească.

Arhitectul Cornescu a folosit prilejul pentru a arăta acuzator soclul gol care se înalţă acum în faţa Tribunalului şi de pe care a dispărul bustul lui Ioan N. Roman. Propunerea sa este de a reface statuia Avântul ţării pe locul iniţial şi de a amenaja peisagistic spaţiul verde din faţa Tribunalului, dezolant în acest moment.

(Citit de 335 ori, 1 afisari astazi)